Hindistan'ın uzay ajansı, aya başarılı insansız inişinden bir haftadan biraz fazla bir süre sonra, güneşi incelemek için planlanan bir sondanın fırlatılmasıyla başka bir kilometre taşını hedefliyor.
Aditya-L1'in Cumartesi günü fırlatılması planlanıyor, güneşin en dış katmanlarını gözlemlemek için bilimsel aletler taşıyacak ve dört aylık yolculuğu için yerel saatle 11:50'de (06:20 GMT) fırlatılacak.
Misyon, güneşin üst atmosferindeki parçacıkları görüntüleyip ölçerek çeşitli güneş olaylarının dinamiklerine ışık tutmayı amaçlıyor.
Hindistan Uzay Araştırma Örgütü'ne (ISRO) göre, uzay aracı "güneşin sistematik incelenmesi için yedi bilimsel yük" taşıyor ve bunların tümü Hindistan'ın uzay ajansı ile bilimsel enstitüler arasındaki işbirlikleriyle yerli olarak geliştirildi.
Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA), 1960'lı yıllarda NASA'nın Pioneer programından başlayarak, güneş sisteminin merkezine çok sayıda sonda gönderdi.
Ancak ISRO'nun son misyonu başarılı olursa, bu herhangi bir Asya ülkesinin güneş yörüngesine yerleştireceği ilk araştırma olacak.
Astrofizikçi Somak Raychaudhury Cuma günü yayıncı NDTV'ye "Bu Hindistan için zorlu bir görev" dedi.
Raychaudhury, görev sondasının, güneş atmosferinden büyük miktarda plazma ve manyetik enerji boşalmasını gören periyodik bir olay olan koronal kütle atılımlarını inceleyeceğini söyledi.
Bu patlamalar o kadar güçlü ki Dünya'ya ulaşabiliyor ve uyduların faaliyetlerini bozabiliyor.
Aditya'nın bu fenomeni tahmin etmeye yardımcı olacağını ve "uyduların güçlerini kapatabilmesi için herkesi uyaracağını" söyledi.
"Aynı zamanda bu olayların nasıl olduğunu anlamamıza da yardımcı olacak ve gelecekte bir uyarı sistemine ihtiyacımız olmayabilir."
Hindu güneş tanrısının adı olan Aditya, hedefine ulaşmak için 1,5 milyon km (930.000 mil) yol kat edecek. Hindistan uzay programının dayanak noktası olan ve aya ve Mars'a daha önceki fırlatmalara güç sağlayan, ISRO tarafından tasarlanmış 320 tonluk PSLV XL roketiyle seyahat ediyor.
Hindistan, yerleşik uzay yolculuğu güçlerinin başarılarını, maliyetlerinin çok altında bir maliyetle sürekli olarak yakalıyor.
Hindistan'ın daha önce yalnızca Rusya, ABD ve Çin'in başardığı bir başarı olan Ay yüzeyine başarıyla inmesi, 75 milyon dolardan daha az bir maliyetle sağlandı.
Hindistan, 2014 yılında Mars'ın yörüngesine bir araç yerleştiren ilk Asya ülkesi oldu ve gelecek yıl Dünya'nın yörüngesine üç günlük mürettebatlı bir görev başlatması planlanıyor.