İçinde Ensest İfadeler Bulunan Masal Kitabı İnfial Yarattı: Bakanlıklar Sorumluluk Almıyor

"Onlar Ermiş Muradına" isimli bir çocuk kitabında yer alan ensest ifadeler sosyal medyada büyük tepkilere yol açtı. Kültür Bakanlığı onaylı olduğu belirtilen kitaba ilişkin hem Kültür Bakanlığı hem de Milli Eğitim Bakanlığından (MEB) açıklama geldi. Her iki bakanlık da sorumluluk kabul etmedi.

Sosyal medyada yayılan ve içerisinde skandal ifadeler yer alan "Onlar Ermiş Muradına" isimli çocuk kitabı infiale yol açtı. Kitabın yazarı ve yayıncısına büyük tepki gösterilirken, kitaba onay verdiği öne sürülen Kültür Bakanlığı da eleştirilerin hedefi oldu.

Kitapta, bir babanın kızıyla evlenebileceği gibi skandal sözlerin yer aldığı iddia ediliyor. Tepkilerin çığ gibi büyümesi üzerine Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) ilk açıklama geldi. MEB, kültür yayınlarının onay süreçlerinin kendi sorumluluk alanında olmadığını belirtti.

MEB'den Açıklama

MEB'in açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığımız sadece Bakanlığımız bünyesindeki ders kitaplarının onay sürecini yürütmektedir. Söz konusu içerik, ders kitabı veya yardımcı kaynak değildir, 'hikaye kitabı' kategorisindedir. Hikaye, roman, deneme gibi kültür yayınlarına ilişkin eserlerin onay süreçleri Bakanlığımız denetimi alanında değildir."

Kültür Bakanlığı'ndan Açıklama

MEB'in açıklamasının ardından Kültür Bakanlığı da bir açıklama yaptı. Bakanlık, yasaklama ve el koyma kararlarının yargı mercilerince verildiğini ve kitapların yayımı öncesinde ve sonrasında içerik olarak denetlenmesinin kendi yetkisinde olmadığını belirtti.

ÇGC; Alpaslan Türkeş Üniversitesi Rektörünü ziyaret etti ÇGC; Alpaslan Türkeş Üniversitesi Rektörünü ziyaret etti

Bakanlığın sosyal medya hesabında yapılan açıklamada, "Onlar Ermiş Muradına" adlı masal kitabı üzerinden ortaya atılan iddialara ilişkin bilgilendirme yapılmasına ihtiyaç duyulduğu bildirildi. Açıklamada, Türkiye'de yayımlanmış eserlerde suç teşkil eden hususların belirlenmesi ve buna karşı cezai yaptırım uygulanmasının Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sorumluluğunda olmadığı ifade edildi.

Yasaklama ve El Koyma Kararları Yargı Mercilerince Verilir

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Bakanlığımız tarafından verilen Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN) mecburi bir uygulama değildir ve bu uygulamanın amacı, eser numaralarının uluslararası bir yöntemle standardize edilmesi ve materyalin kimliğinin tanımlanmasıdır. Bandrol işlemlerinin amacı ise eser ve hak sahiplerinin haklarının takip edilmesini sağlamak ve fikri hak ihlalleriyle mücadele etmektir. ISBN tahsisi ve bandrol tahsisi, eserin yayımı öncesinde gerçekleştirilen ve eserin içeriğiyle hiçbir ilgisi olmayan işlemlerdir. Bu çerçevede de kesinlikle içeriğin onaylandığı anlamına gelmezler."

Basılmış eserler yoluyla işlenen suçların 5187 Sayılı Basın Kanunu'na bağlı olarak takip edildiği vurgulanan açıklamada, "El koyma, dağıtım ve satış yasağı koyma işlemi ancak cumhuriyet başsavcılığının başlattığı soruşturma ve kovuşturmaya binaen ilgili mahkemelerin kararıyla yapılabilir." denildi. Kitapların yayımı öncesinde ve sonrasında içerik olarak denetlenmesi, yasaklama, el koyma veya toplatılması kararlarının alınmasında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yetkisinin bulunmadığı ifade edildi.

Neden Gündem Oldu, Kitapta Neler Var?

"Onlar Ermiş Muradına" isimli masal kitabında bir bölüm, sosyal medyada paylaşıldı. Kitapta bir baba ile kızının ensest diyaloglarının yer aldığı belirtildi. Bu ifadeler, sosyal medyada büyük tepki topladı. Birçok kullanıcı, kitabın yazarına, yayıncısına ve onay verdiği öne sürülen Kültür Bakanlığı'na tepki gösterdi.

Editör: Haber Merkezi