IMF, 27 Eylül'de Türkiye ile gerçekleştirdiği 4. madde konsültasyonunun sonuçlarını açıkladı. Açıklamada, geçen yıl Türkiye'nin ekonomi politikalarında yaşanan kararlı değişimlerin, genel politika duruşunu sıkılaştırdığı vurgulandı. Vergi ve harcama önlemlerinin mali ihtiyatı yeniden sağlama çabalarını desteklediği belirtilirken, güçlü gelir politikalarının kredibiliteyi artırdığı ifade edildi.

Harris, İran'ı Kınadı: "Orta Doğu'da İstikrarsızlaştırıcı ve Tehlikeli Bir Güç" Harris, İran'ı Kınadı: "Orta Doğu'da İstikrarsızlaştırıcı ve Tehlikeli Bir Güç"

Sıkı finansal koşulların iç talep üzerinde baskı oluşturduğu ve bu durumun manşet enflasyonu düşürdüğü aktarıldı. Piyasa duyarlılığının, yerli ve yabancı yatırımcıların TL cinsinden varlıklara yönelmesiyle iyileştiği vurgulandı. Enflasyonun gelecekte daha da düşmesi beklenirken, enflasyonist baskıların devam ettiğine dikkat çekildi.

IMF, Türkiye’nin mali konsolidasyon çabalarının artırılmasını ve koordineli mali, parasal ve gelir politikalarının uygulanmasını önerdi. Ayrıca, enflasyonun 2025'te yüzde 24'e düşeceği tahmin ediliyor. 2024-2029 döneminde Türkiye ekonomisinin büyüme beklentileri ise sırasıyla yüzde 3, yüzde 2,7, yüzde 3,2, yüzde 3,4, yüzde 3,7 ve yüzde 3,9 olarak öngörüldü. İşsizlik oranının ise kademeli olarak düşeceği belirtildi.

Editör: Haber Merkezi