Aylardır ek zam ve vergide adalet talepleriyle mücadele eden 700 bin kamu işçisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kendilerine kemer sıkma, tasarruf ve ucuz emek sömürüsü dayatırken, yerli ve yabancı sermayeye kâr ve servet artırma garantisi veren politikalarına itiraz ediyor. Bu süreçte, İskender Bayhan, kamu işçilerinin ekonomik ve sosyal haklarının iyileştirilmesi amacıyla bir soru önergesi verdi.

Önerge kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a şu sorular yöneltildi:

Uzm. Dr. Polatöz, “Sağlık çalışanları her geçen ay yoksullaşıyor” Uzm. Dr. Polatöz, “Sağlık çalışanları her geçen ay yoksullaşıyor”
  1. Kamu Çerçeve Protokolü ve Ücretler: Artan enflasyon dikkate alındığında, tüm kamu işçilerine Kamu Çerçeve Protokolü altında sendikal bürokrasinin imzaladığı sözleşmelerdeki kayıpların karşılanarak, her kamu işçisine en az yoksulluk sınırı seviyesinde ücret verilmesi için bir adım atmayı düşünüyor musunuz?

  2. Vergi Düzenlemesi: Kapitalistlerin vergi yükünü sırtlanan emekçiler, bu adaletsiz vergi düzeni karşısında yoksulluk sınırının altında ücretlerden vergi alınmaması, üzerindeki ücretlerden alınan gelir vergisinin ise yüzde 10 oranında sabitlenmesi için bir düzenleme yapılmasını talep etmektedir. Bu konuda bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

  3. 696 Sayılı KHK ile Kadroya Geçirilen İşçilerin Hakları: 696 sayılı KHK ile kadroya geçirilen işçilerin tayin hakkını sağlamak için mevzuat düzenlemesi yapmayı planlıyor musunuz?

  4. İşçi Kadroları ve Statüsü: 696 sayılı KHK ile sürekli işçi kadrosuna geçen işçilerle kamu işçileri arasındaki farkları ortadan kaldırmayı ve kamuda çalışan tüm işçiler için 657 sayılı Kanun’un 4/D statüsünü sağlamayı düşünüyor musunuz?

İskender Beyhan’ın verdiği bu soru önergesi, kamu işçileri için büyük önem taşıyan ekonomik ve sosyal hakların iyileştirilmesi ve vergi adaletinin sağlanması konusundaki talepleri gündeme taşıyor. Bakanın vereceği yanıtlar, işçi haklarının güvence altına alınması adına atılacak adımların belirleyicisi olacak.

Editör: Haber Merkezi