Siyaset

İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu’dan Kadın Cinayetleri ve Cezasızlık Uygulamalarına Sert Tepki

Abone Ol

Türkiye’de kadınların şiddete uğraması ve katledilmesi artarak devam ederken, İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu, hükümetin kadını yok sayan politikalarına ve yargıdaki cinsiyetçi uygulamalara dikkat çekti. Konukçu, hükümetin koruyucu ve önleyici tedbirleri hayata geçirme yükümlülüğünü yerine getirmediğini belirterek, sadece 2024’ün başından Ekim ayına kadar 296 kadının erkekler tarafından katledildiğine vurgu yaptı.

Konukçu, çıkarılan aflar ve infaz yasası düzenlemeleriyle binlerce şiddet failine iyi hal ya da haksız tahrik indirimleri uygulandığını ve bu durumun hukuksuz tahliyelere yol açtığını söyledi. Cezasızlık politikalarının, kadın cinayetlerinin artmasına neden olduğuna dikkat çeken Konukçu, kadınlara, çocuklara ve dezavantajlı gruplara yönelik suçlarda yargı sistemi ile failler arasında bir iş birliği oluştuğunu ifade etti.

Konukçu, kadın cinayetlerinin yargıdaki cinsiyetçi uygulamalar ve cezasızlık politikaları nedeniyle sistematik hale geldiğini belirterek, cezalarda yapılan indirimlerin erkek şiddetini cesaretlendirdiğini söyledi. Örnek vakaları paylaşan Konukçu, birçok failin haksız tahrik ve iyi hal indirimlerinden yararlanarak cezasız kaldığını vurguladı.

Konukçu’nun, Adalet Bakanlığı’na yönelttiği sorular ise şöyle:

  1. Kadın cinayetlerinde mahkemelerin caydırıcı ceza uygulamalarını sağlamamasının nedeni nedir?
  2. ‘Haksız tahrik’ ya da ‘iyi hal’ indirimleri, cinsiyetçi bir yargı sisteminin varlığına işaret etmiyor mu?
  3. Kadın katillerine yönelik cezalarda yapılan indirimlerin yasalara aykırı bir şekilde uygulanması nasıl mümkün olmaktadır?
  4. Yargıdaki cinsiyetçi uygulamaların ortadan kaldırılması için Bakanlığınız ne gibi çalışmalar yapmaktadır?
  5. Kadına, çocuğa ve LGBTİ+ bireylere yönelik şiddeti etkin bir şekilde cezalandıran yasalarla ilgili bir çalışma yapılacak mıdır?

Konukçu, hükümetin kadın cinayetlerine karşı etkili adımlar atmadığı sürece, bu cinayetlerin siyasi bir tercih haline geleceğini belirterek, kadınların adalet talebini yineledi.