Dünyanın ilk nükleer saldırısının kurbanlarını anma günü, Rusya'nın Ukrayna ile savaşında nükleer silah kullanma hayaletini gündeme getirmesiyle geliyor.
Aynı zamanda, atom bombasının yaratılışını anlatan biyografik "Oppenheimer" Amerika Birleşik Devletleri'nde bir gişe hasılatı haline geldi. Bazıları filmi, üç gün sonra, 9 Ağustos 1945'te bombalanan Hiroşima ve Nagazaki'deki silahların imhasını büyük ölçüde görmezden geldiği için eleştirdiler.
Filmin Japonya'da gösterime gireceği henüz açıklanmadı.
Ayrıca Japonya'da tartışmalara neden olan, "Oppenheimer" ile aynı gün vizyona giren gişe rekorları kıran "Barbie"nin distribütörü, nükleer patlamaların görüntülerinin yanı sıra başrollerdeki oyuncuları tasvir eden, hayranlar tarafından üretilen "Barbenheimer" memlerine kilitlendi.
Hiroşima, Başbakan Fumio Kişida'nın kendi seçim bölgesi olan batı kentinde bir G7 zirvesine ev sahipliği yaptığı Mayıs ayında ilgi odağıydı. G7 liderleri, silahsızlanmaya ulaşma konusundaki kararlılıklarını ifade eden bir bildiri yayınladılar, ancak nükleer silahlar var olduğu sürece, bunların saldırganlığı caydırmaya ve savaşı önlemeye hizmet etmesi gerektiğini söylediler.
Pazar günü, bombanın atıldığı saat olan sabah 8:15'te (Cumartesi günü 2315 GMT) bir barış çanı çaldı. Yaşlanan hayatta kalanlar da dahil olmak üzere açık hava anma törenine yaklaşık 50.000 katılımcı, yaz sıcağının 30 santigrat dereceye (86 Fahrenheit) vurduğu bir sessizlik anı gözlemledi.
Hiroşima Belediye Başkanı Kazumi Matsui, Kişida'nın da katıldığı törende, "Dünyanın dört bir yanındaki liderler, şu anda belirli politika yapıcılar tarafından dile getirilen nükleer tehditlerin nükleer caydırıcılık teorisinin aptallığını ortaya çıkardığı gerçeğiyle yüzleşmeli" dedi.
Başbakan, kısmen Rusya'nın nükleer tehditleri nedeniyle nükleer silahsız bir dünyaya giden yolun giderek daha da dikleştiğini, ancak bunun, bu amaca yönelik uluslararası ivmeyi geri getirmeyi çok daha önemli hale getirdiğini söyledi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres desteğini dile getirdi.
Bir BM temsilcisi tarafından okunan sözlerinde, "Dünya liderleri bu şehri ziyaret etti, anıtlarını gördü, hayatta kalan cesur insanlarla konuştu ve nükleer silahsızlanma davasını üstlenmek için cesaretlendi" dedi. Bunu daha fazla yapmalı, çünkü nükleer savaş davulları bir kez daha çalıyor” dedi.
6 Ağustos'ta Hiroşima'ya düşen "Küçük Çocuk" lakaplı bomba anında binlerce kişiyi ve yıl sonuna kadar yaklaşık 140.000 kişiyi öldürdü. Japonya 15 Ağustos'ta teslim oldu.