Suriye'de Alevi Katliamı: BM İnsan Hakları Ofisi Uyarıyor Suriye'de Alevi Katliamı: BM İnsan Hakları Ofisi Uyarıyor

Japonya hükümeti, uzun süredir beklenen ve ülkenin Pasifik kıyılarını vurması muhtemel mega depremin, ekonomiye 1.81 trilyon dolarlık zarar verebileceğini ve 300.000'e yakın insanın hayatını kaybedebileceğini açıkladı.

Kabine Ofisi tarafından yayımlanan rapora göre, Nankai Çukuru'nda gerçekleşmesi beklenen 9 büyüklüğündeki deprem ve beraberinde oluşabilecek dev tsunamiler, yüzlerce binanın çökmesine neden olacak. Ekonomik kaybın 270.3 trilyon yen (yaklaşık Japonya'nın toplam gayrisafi yurtiçi hasılasının yarısı) olacağı tahmin ediliyor. Önceki tahmin olan 214.2 trilyon yenin üzerine çıkılmasının nedeni, güncellenen arazi verileri ve enflasyon etkisinin hesaba katılması olarak gösterildi.

Dünyanın en fazla deprem riski taşıyan ülkelerinden biri olan Japonya, Nankai Çukuru'nda önümüzdeki yıllarda 8 ila 9 büyüklüğünde bir depremin meydana gelme olasılığını %80 olarak değerlendiriyor. En kötü senaryoya göre, bu büyüklükteki bir deprem sonucunda yaklaşık 1.23 milyon insan evsiz kalabilir. Gece saatlerinde ve kış mevsiminde meydana gelmesi halinde ise ölü sayısının 298.000'e ulaşabileceği öngörülüyor.

Yaklaşık 900 kilometre uzunluğundaki Nankai Çukuru, Filipin Denizi Plakası'nın Avrasya Plakası'nın altına dalmasıyla büyük bir gerilim biriktiriyor. Uzmanlar, burada her 100 ila 150 yılda bir büyük bir depremin meydana geldiğini belirtiyor.

Geçen yıl Japonya, bu bölgede büyük bir depremin olasılığının arttığını belirten ilk resmi mega deprem uyarısını yayımlamıştı. Bu uyarı, Nankai Çukuru’nun kenarında meydana gelen 7.1 büyüklüğündeki bir depremin ardından gelmişti.

Japonya, 2011 yılında yaşadığı 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunamiyle büyük bir felaket yaşamış, bu olayda 15.000’den fazla insan hayatını kaybetmiş ve Fukuşima'daki nükleer santralde üç reaktör erimesi meydana gelmişti. Şimdi ise ülke, çok daha büyük bir felakete hazırlanmak zorunda.

Dipnot: Myanmar'da yakın zamanda meydana gelen 7,7 ve 6,4 büyüklüğündeki depremler, bölgedeki sismik aktivitenin yüksek olduğunu göstermektedir. Ancak, Myanmar ve Japonya farklı tektonik plakalar üzerinde bulunduğundan, Myanmar'daki depremlerin doğrudan Japonya'da 8 ila 9 büyüklüğünde bir depremi tetiklemesi olasılığı düşüktür. Japonya'daki büyük depremler, genellikle yerel tektonik dinamiklerden kaynaklanmaktadır.

Editör: Haber Merkezi