İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından açıklanan “İşle Bağlantılı Hastalık ve Yaralanmalar” Küresel İzleme Raporu'na atıfta bulunarak Türkiye'deki iş cinayetlerine dikkat çekti. Konukçu, raporda yer alan “Hiç kimse yaptığı işten hastalanmamalı ve yaşamını yitirmemelidir.” ifadesinin aksine, Türkiye'de işçilerin kölelik koşullarında çalıştırıldığını ve iş cinayetlerinin sistematik bir şekilde arttığını vurguladı.
Konukçu, Türkiye'nin Avrupa'nın “Çin”i haline geldiğini belirterek, AKP Hükümetinin patronların lehine düzenlemeler yaptığını ve işçilerin hak mücadelesinin sürekli olarak engellendiğini ifade etti. 2012 yılında yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın iş cinayetlerini azaltmadığını, aksine arttırdığını dile getirdi. Konukçu, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG Meclisi) raporlarına göre, sadece 2024 yılının Temmuz ayında en az 144, yılın ilk yedi ayında ise en az 1022 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini açıkladı.
Konukçu, son olarak 3 Ağustos 2024 tarihinde İstanbul Sarıyer'de Boğaziçi Üniversitesi kampüsünde meydana gelen iş cinayetini örnek gösterdi. Çevre Mühendislik İnşaat Sanayii ve Ticaret Anonim Şirketi’nin inşaatında 44 yaşındaki Abdulkadir Doğan'ın bir kamyonun altında kalarak yaşamını yitirdiğini belirten Konukçu, iş güvenliği önlemlerinin yeterince alınmadığını ifade etti.
Konukçu'nun Bakanlığa yönelttiği sorular şu şekilde:
-
İnşaatın Denetimi: Boğaziçi Üniversitesi kampüsündeki inşaat en son hangi tarihte denetlenmiştir? Denetleme raporunda herhangi bir kusur var mı? İşveren bu kusurları düzeltmiş mi ve bu durumun takibi neden yapılmamıştır?
-
Kamyonun Güvenliği: İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği kapsamında kamyonun dar ve dik yokuşta çalışmaya uygun olup olmadığı denetlenmiş midir?
-
Başmüfettiş Raporu: Bakanlık tarafından görevlendirilen başmüfettiş raporu tamamlandı mı? Şirketin işçi sağlığı ve güvenliği kapsamındaki ihlalleri nelerdir? Bu ihlaller kamuoyuna açıklanacak mı?
-
Denetim Eksiklikleri: İş cinayetlerinin önüne geçilmemesinin sebebinin denetim konusundaki eksiklikler olduğunu düşünüyor musunuz?
-
Eylem Planı: Bakanlığınız, iş cinayetlerini engellemek ve işçi güvenliği konusundaki eksiklikleri gidermek için bir çalışma yapmakta mıdır? Etkin, yeterli ve şeffaf denetimlerle ilgili bir plan var mı?
Kezban Konukçu, hükümetin işçi ölümlerini engellemek için acilen harekete geçmesi gerektiğini ve işçi güvenliğinin sağlanması için tüm tarafların sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.