Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı’ndan Anayasa ve Kıyı Kanunu’nu Uygulama Çağrısı

Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı (KIYIDA), Türkiye’nin dört bir yanında eş zamanlı olarak gerçekleştirilen eylemlerle Anayasa ve Kıyı Kanunu’nun uygulanmasını talep etti. Çanakkale’de ve ülke genelinde düzenlenen etkinliklerde, kıyı ekosistemlerinin korunması ve kıyılara herkesin eşit ve ücretsiz erişiminin sağlanması gerektiği vurgulandı.

Karataş Kültür Turizm ve Çevre Koruma Derneği Kum Zambaklarını Koruma Altına Aldı ve Sahil Temizliği Yaptı Karataş Kültür Turizm ve Çevre Koruma Derneği Kum Zambaklarını Koruma Altına Aldı ve Sahil Temizliği Yaptı

KIYIDA, kuruluşunu 18 Mayıs’ta ilan ettikten sonra, yaz sezonu boyunca Türkiye genelindeki kıyı ekosistemi tahribatına ve işgallerine karşı mücadelelerini sürdürdüklerini belirtti. Platform, kıyıların sadece insanlar için değil, aynı zamanda deniz ve kara ekosistemlerinin buluşma noktası olarak tüm canlı ve cansız varlıklar için de korunması gerektiğini savundu. Bu nedenle, “Kıyılar halkındır” yerine, “Kıyılar hepimizin” söylemini benimsediklerini açıkladı.

Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı, Anayasa’nın 43. maddesi ve Kıyı Kanunu’nun 5. ve 6. maddelerine dikkat çekerek, kıyıların kamu yararı gözetilerek korunması gerektiğini ve özel mülkleştirmeye konu edilemeyeceğini vurguladı. Özellikle son 22 yıllık AKP-MHP iktidarı döneminde hukukun ihmal edildiğini belirten platform, adalet ve hukuk mücadelesini sürdürme kararlılığını dile getirdi.

Daha önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “Kıyılar Halkındır” adıyla duyurulan projede, pek çok yeni “halk plajı” açılacağı ve bu kıyıların bir anonim şirket olan MUÇEV tarafından işletileceği açıklanmıştı. KIYIDA, bu projeyi eleştirerek, kamu kurumlarının yasalara uymaktan ne kadar uzaklaştığını ve halkın kamusal haklarının sermaye temelli politikalarla elinden alındığını ifade etti.

Sonuç olarak, KIYIDA ve Kazdağları Ekoloji Platformu, Anayasa ve Kıyı Kanunu’nu Uygula kampanyasını başlattıklarını, kıyıların ticarileştirilmesine karşı mücadelelerini sürdüreceklerini ve tüm kıyılar özgür olana kadar bu mücadeleyi devam ettireceklerini kamuoyuyla paylaştı.

Kıyılar Hepimizin. Hepimiz KIYIDA'yız! Denizler, Nehirler ve Kazdağları Sermaye Değildir!
Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı (KIYIDA)
Kazdağları Ekoloji Platformu

Editör: Haber Merkezi