YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) uyruklu öğrencilerin, KKTC'de ortaöğretimlerini tamamladıktan sonra devlet üniversitelerine kayıt olmaları durumunda herhangi bir öğrenim ücreti ödemeyeceklerini açıkladı. Özvar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, KKTC vatandaşı öğrencilerin katkı payı ve öğrenim ücretleri açısından Türk vatandaşlarıyla aynı koşullara tabi olacağını belirtti.

Bu kararın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla alındığını vurgulayan Özvar, 2024-2025 eğitim öğretim yılı itibarıyla Yükseköğretim Kurumlarına ilişkin katkı payları ve öğrenim ücretleri tespitine dair yönetmeliğine eklenen bir maddede bu düzenlemenin yer aldığını hatırlattı.

Eğitim İş Adana 2 No’lu Şube Başkanı Sema Akgün; Eğitimde Karanlık Devir Eğitim İş Adana 2 No’lu Şube Başkanı Sema Akgün; Eğitimde Karanlık Devir

Yeni düzenleme ile yurt dışından öğrenci kabul kontenjanları çerçevesinde devlet üniversitelerine kaydolan KKTC uyruklu öğrencilerin öğrenim ücretinden muaf tutulduğu ifade edildi. Özvar, 13 Eylül 2023 tarihinde Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından alınan karara da atıfta bulundu.

Ayrıca, geçmiş yıllarda ÖSYM merkezi yerleştirme sınavı ile devlet üniversitelerine kayıt yaptıran KKTC uyruklu öğrencilerin de yine ücret ödemeyeceklerine dikkat çekti. Sonuç olarak, KKTC'de ortaöğretimini tamamlayan tüm öğrencilerin, ister YÖS ister YKS sınavıyla devlet üniversitesine kayıt yaptırmış olsun, program süreleri boyunca hiçbir ücret ödemeyecekleri açıklandı. Ancak program süresini aşan veya ikinci bir üniversiteye kayıt yaptıran öğrencilerin yalnızca katkı payı ödeyecekleri belirtildi.

Editör: Haber Merkezi