Gündem

Kredi kartından 750 TL'lik savunma payı alınmasını içeren madde, yasa teklifinden çıkarıldı.

Abone Ol

AK Parti'den yapılan açıklamada, "Savunma Sanayi Fonu'na kredi kartından katkı payı alınmayacak" denildi.

KREDİ KARTLARINDAN ALINACAK 750 TL'LİK SAVUNMA SANAYİ FON KESİNTİSİ İPTAL EDİLDİ

Kamuoyunda tartışmalara yol açan 750 TL'lik kredi kartı kesintisi, Savunma Sanayi Destekleme Fonu'na (SSDF) katkı sağlamak amacıyla hazırlanan yasa teklifinden çıkarıldı. AK Parti'den yapılan açıklamada, "Savunma Sanayi Fonu'na kredi kartından katkı payı alınmayacak. 2025'teki teklifte bu düzenleme yer almayacak" ifadesi kullanıldı.

SAVUNMA SANAYİ FONU KATKI PAYI NEDİR?

Savunma Sanayii Destekleme Fonu, ülkenin savunma sanayii projelerinin finansmanını artırmak için kaynak oluşturmayı amaçlayan bir yapıdır. Daha önceki düzenlemelerde, limiti 100 bin lira ve üzerindeki kredi kartı hamillerinin her biri için yıllık 750 lira katılma payı ödemesi öngörülmüştü.

DİĞER KATKI PAYI KAYNAKLARI

Savunma Sanayi Fonu'na katkı sağlamak için planlanan diğer maddeler arasında şu unsurlar bulunuyordu:

  • Vergi beyannameleri, gümrük idarelerine verilen beyannameler ve sosyal güvenlik kurumlarına sunulan sigorta prim bildirgelerinden damga vergisi alınması.
  • Tapu ve kadastro işlemlerinde alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 lira katılma payı talep edilmesi.
  • Noter işlemlerinde, taşınmaz satışları için belirlenen tutarda, ilk kez tescil edilecek araçların tescil işlemlerinde 3 bin lira, tescil edilmiş araçların satış ve devirlerinde 1500 lira, diğer noter işlemlerinde ise işlem başına 75 lira katılma payı alınması.

Bu düzenlemeler, Savunma Sanayi Destekleme Fonu'na kaynak oluşturmayı amaçlıyordu, ancak kamu tepkileri sonucu 750 TL'lik kredi kartı kesintisi iptal edildi.