Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın, Türkiye’de artan kadın cinayetleri ve cezasızlık politikalarının etkilerinin araştırılması amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) bir Meclis Araştırması açılması için başvuruda bulundu. Başvurusunda, son 22 yılda kadın cinayetlerinin ciddi bir artış gösterdiğine dikkat çeken Altın, her gün en az bir kadının öldürüldüğünü ve kadına yönelik şiddetin alarm verici boyutlara ulaştığını belirtti.

Altın, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmadığı koşullarda erkek şiddetinin artmaya devam edeceğini vurgularken, Türkiye’de kadına karşı şiddetle mücadelede etkin yöntemlerin belirlenmediğini ve mevcut yöntemlerin de yetersiz kaldığını ifade etti. Özellikle cezasızlık politikalarının, kadın cinayetlerinin önlenmesindeki en büyük engellerden biri olduğuna dikkat çekti.

Kadın Cinayetlerinde Cezasızlık Politikaları ve Yetersiz Yaptırımlar

JINNEWS Haber Ajansı’nın Eylül ayı verilerine göre, yalnızca bu ay içinde 30 kadın ve 1 çocuk erkek şiddeti sonucu katledildi, 15 kadın ve 4 çocuk ise şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Katledilen kadınların büyük bir kısmının, eşleri, eski eşleri, babaları ya da yakın çevrelerindeki erkekler tarafından öldürüldüğü bildirildi. Milletvekili Altın, bu verilerin kadınların hayatını en çok tehdit eden unsurun, en yakınındaki kişiler olduğuna işaret ettiğini belirtti.

Altın, 4 Ekim Cuma günü İstanbul Eyüpsultan’da Ayşenur Halil’in öldürülmesi ve ardından yarım saat sonra İkbal Uzuner’in Edirnekapı surlarında katledilmesinin, cezasızlık politikalarının bu suçları nasıl teşvik ettiğinin somut bir örneği olduğunu vurguladı. Altın'a göre, bu durum, kadınların kendilerini güvende hissetmedikleri bir ortam yaratarak, daha fazla kadın cinayetinin önüne geçilememe riskini doğuruyor.

Meclis Araştırması Talebi

CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş’ten Kahverengi Kokarca Uyarısı: “Biyolojik Mücadele Şart” CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş’ten Kahverengi Kokarca Uyarısı: “Biyolojik Mücadele Şart”

Beritan Güneş Altın, cezasızlık politikalarının kadın cinayetleri üzerindeki etkilerinin araştırılması, mevcut hukuki düzenlemelerin ve cezai yaptırımların yetersizliklerinin tespit edilmesi ve acil müdahale mekanizmalarının geliştirilmesi için TBMM’ye bir Meclis Araştırması açılması gerektiğini belirtti. Anayasa'nın 98. maddesi ile TBMM İçtüzüğünün 104. ve 105. maddeleri gereğince sunduğu bu teklif, kadın cinayetlerine karşı daha etkin politikaların hayata geçirilmesini hedefliyor.

Altın’ın başvurusunda, kadınların güvenliğini sağlayacak önleyici tedbirlerin alınması gerektiği ve cezasızlık politikalarının sonlandırılması çağrısı yapıldı.

Editör: Haber Merkezi