Yaşam

Meteoroloji'den 7 Kente Sarı Uyarı: Kar ve Sağanak Geliyor

Kocaeli, Sakarya, Çankırı, Yozgat, Sivas, Kayseri ve Karadeniz'in doğu illerinde yağmur ve sağanak yağış bekleniyor.

Abone Ol

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 21 Ekim 2024 tarihine ilişkin hava durumu tahminlerini açıklayarak 7 kent için sarı kodlu uyarı yaptı. Kuzey ve doğu kesimlerde etkili olması beklenen kar ve sağanak yağışlar nedeniyle vatandaşlar dikkatli olmaya çağrıldı.

Hangi İllerde Kar ve Sağanak Yağış Bekleniyor?

Kocaeli, Sakarya, Çankırı, Yozgat, Sivas, Kayseri ve Karadeniz'in doğu illerinde yağmur ve sağanak yağış bekleniyor. Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ve Doğu Anadolu'nun yüksek bölgelerinde karla karışık yağmur ve kar yağışı görüleceği tahmin ediliyor. Özellikle bu bölgelerde ulaşımda aksaklıklar, su baskını, heyelan ve yüksek kesimlerde buzlanma riskine karşı tedbir alınması gerektiği belirtildi.

Kuvvetli Rüzgar ve Don Uyarısı

Marmara'nın güneybatısı, Kıyı Ege, İç Anadolu'nun güneyi, Doğu Akdeniz'in Toroslar bölgesi, Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarında kuzey yönlerden kuvvetli rüzgarların (40-60 km/saat) etkili olacağı öngörülüyor. Rüzgar nedeniyle ağaç devrilmesi ve çatı uçması gibi risklere karşı dikkatli olunması gerektiği ifade edildi.

Ayrıca, İç Ege ve İç Anadolu'da gece saatlerinde don olayının görülebileceği ve bu durumun özellikle tarımla uğraşan vatandaşlar için tehlike oluşturabileceği belirtildi. Tarım alanlarında zarar oluşmaması için gerekli önlemlerin alınması gerektiği vurgulandı.

Yerel Kuvvetli Yağışlar

Samsun’un doğusu, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Gümüşhane ve Artvin'de yerel olarak kuvvetli sağanak yağışlar bekleniyor. Bu illerin 1100-1200 metre üzerindeki yüksek kesimlerinde ise yoğun kar yağışı olacağı tahmin ediliyor. Yetkililer, olası sel, su baskını ve ulaşımda yaşanacak zorluklara karşı vatandaşları uyardı.

Sıcaklıklar Mevsim Normallerinin Altında

Meteoroloji, hava sıcaklıklarında önemli bir değişiklik olmayacağını ancak sıcaklıkların mevsim normallerinin altında seyredeceğini bildirdi. İç kesimlerde sabah ve gece saatlerinde pus ve sis oluşabileceği de belirtilen diğer uyarılar arasında yer aldı.

Yetkililer Uyardı

Meteoroloji, olumsuz hava koşullarına karşı vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmalarını, özellikle ulaşımda meydana gelebilecek aksamalar, tarım ürünlerinde don riski ve rüzgarın yaratabileceği olumsuzluklara karşı hazırlıklı olunmasını tavsiye etti.