Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, Çatalca’daki Polonez fabrikasında Tekgıda-İş Sendikasına üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan işçilerin yaşadığı haksız durumu gündeme getirdi. Tiryaki, fabrikada çalışan 145 işçinin 54 gün önce haksız yere işten çıkarıldığını ve firmanın 4857 sayılı İş Kanunu’nun 29. maddesinin 6. fıkrasına aykırı olarak yeni işçiler almayı planladığını belirtti. İşçilerin bu durumu protesto etmek üzere fabrika önünde toplandığı sırada, Çatalca İlçe Emniyet Müdürü Ali Osman Turhan’ın işçilere yönelik tehditkar sözlerinin basına yansıdığını vurguladı.
Tiryaki’nin açıklamalarına göre, Çatalca İlçe Emniyet Müdürü Ali Osman Turhan, işçilere yönelik olarak, “Size gözaltı yapıp adli işlem yaparsam çocuğunuz zekiyse bile bir işe giremez” şeklinde tehditte bulundu. Bu tehditlerin yanı sıra, işçilerin sendikal haklarını ve demokratik protesto haklarını kullanmaları nedeniyle orantısız güç kullanılarak şiddete maruz bırakıldığı ve gözaltına alındıkları ifade edildi.
Tiryaki, uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış sendikal hakların ihlal edildiğini ve bu durumun kabul edilemez olduğunu belirtti. Tiryaki, şu soruları yöneltti:
- Evrensel hukuk ilkeleri, ulusal ve uluslararası mevzuat ile güvence altına alınmış olan örgütlenme ve toplanma özgürlüğünü kullanmak Bakanlığınız nezdinde suç mudur?
- Çatalca İlçe Emniyet Müdürü Ali Osman Turhan’ın “çocuklarınız zeki olsalar bile işe giremezler” iddiası doğru mudur?
- Mensubu olduğunuz hükümet, sendikal hakkını kullandığı veya protesto etkinliğine katıldığı için gözaltına alınan kişilerin çocuklarını kamuda işe almamakta mıdır?
- Çatalca emniyet müdürünün tehdit içeren sözleri Bakanlığınızın ve hükümetinizin görüşünü yansıtmıyorsa, haklarını kullanan işçileri tehdit eden bu personel hakkında Bakanlığınızca bir soruşturma başlatılacak mıdır?
- Ali Osman Turhan ne zamandır Bakanlığınıza bağlı çalışmaktadır, bunun ne kadarında emniyet müdürü olarak görev yapmıştır? “Anne babaları gözaltına alınmış kişilerin işe giremeyeceği” iddiası meslek hayatındaki hangi teorik bilgi ve/veya pratiğe dayanmaktadır?
- Kolluk görevlilerine “masumiyet karinesi”, “cezaların şahsiliği ilkesi” gibi kavramları içerir temel bir hukuk eğitimi verilmekte midir?
Milletvekili Tiryaki, bu soruların yanıtlanmasını ve yaşanan hak ihlallerinin bir an önce giderilmesini talep etti. Ayrıca, işçilerin ve ailelerinin yaşadığı mağduriyetlerin ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı.