CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hatay’daki çocuk aşılama ve kanser tarama oranlarına dair Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

YILDIRIM-KARA: DEPREM BÖLGESİNDE BULAŞICI HASTALIK RİSKİ VAR  

 Deprem bölgesindeki bulaşıcı hastalık riskine dikkat çeken Nermin Yıldırım Kara, “6 Şubat depremlerinden sonra, özellikle Hatay’da, birçok Aile Sağlığı Merkezi yıkılmıştır. Aile Hekimleri ve ebe hemşirelerin çalışma ortamlarının düzene oturtulması, aşı tedarik ve lojistiğinde yaşanan aksaklıklar dolayısıyla bebek ve çocukların aşılamalarında noksanlıklar olduğu sivil toplum örgütleri ve kamuoyu tarafından vurgulanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü son zamanlarda kızamık vakalarını artışına ilişkin uyarılarda bulunmuş ve hazırladığı raporda dünyada kızamık vakası görülme oranının yüzde 18, ölümlerde ise yüzde 43 artış olduğunu tespit etmiştir. 15 Ağustos tarihinde, Türk Tabipleri Birliği Türkiye’de 2023 yılının ilk altı ayında görülen kızamık olgu sayısında önceki altı aya göre ciddi artış olduğunu açıkladı. Bunun deprem bölgesine yansıması ne kadardır bilmiyoruz. Ancak yalnızca kızamık için değil tüm bulaşıcı hastalıklar için deprem bölgesindeki çocukların ve bebeklerin aşılama oranı önem arz etmektedir.” dedi.

KANSER TARAMASI NASIL YÜRÜTÜLMEKTEDİR?

 Aşılama durumunun yanı sıra özellikle Hatay’da bulunan kanser hastalığı yaşayan yurttaşların tespit ve tedavi durumunun endişe verici olduğunu dile getiren Hatay Milletvekili, “Özellikle Hatay’da deprem sonrası kanser tarama merkezlerinin etkin ve düzenli çalışmaması, kanser hastalarımızın takip ve taramalarında olumsuzluklar yaşaması nedeniyle kanser hastası olan depremzede yurttaşlarımızın sağlık durumlarını takip etmek için Adana ya da diğer yakın illere gittiği görülmektedir.” dedi.

Nermin Yıldırım Kara, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya konuyla ilgili 5 adet soru yöneltti: Hatay başta olmak üzere diğer deprem bölgelerinde, çeşitli hastalıklar için çocuk ve bebek aşılama oranları hangi seviyededir? Tespit edilmiş aşı yapılamayan çocuk ve bebek sayısı ne kadardır? Hatay’da depremden sonra kanser taraması nasıl yürütülmektedir? Hangi aksaklık ve sorunlarla karşılaşılmıştır? Kadınların meme kanseri ve rahim kanseri yönünden tarama oranlarında deprem öncesi döneme göre nasıl bir seyir mevcuttur? Hatay’da mamografi sisteminin kullanılabildiği hastane veya merkezler mevcut mudur? Eğer değilse bu hizmet Hataylı yurttaşlarımıza ne zaman sağlanacaktır? Hatay’daki aile sağlığı merkezlerinin yer ve malzeme eksikliği sürmekte midir? Eğer sürmekteyse ne zaman tamamlanması planlanmaktadır?”

Mehmet Akarca, Kamu Başdenetçiliği'ne Seçildi: Mehmet Akarca Kimdir? Mehmet Akarca, Kamu Başdenetçiliği'ne Seçildi: Mehmet Akarca Kimdir?

DAHA ETKİN VE DÜZENLİ BİR ÇALIŞMA BEKLİYORUZ

 Konteynerlerde hijyen koşullarının aradan geçen 10 aya rağmen düzelmediğini vurgulayan Yıldırım-Kara, “Maalesef sürekli uyarılar yapmamıza, bölgeden yurttaşlarımızla beraber bilgi sağlamamıza rağmen konteynerler asgari sağlıklı yaşam şartlarını sağlamıyor. Tuvaletler ve duşlardaki hijyen sorunu birçok bulaşıcı hastalığın da yayılmasında etkili oluyor. Yaz aylarında özellikle kızamık vakalarında artış olabileceği sıkça dile getirildi. Her ne kadar Bakan bu konuda endişe verici sonuçlar olmadığını dile getirse de Hatay özelinde verileri görmek istiyoruz. Diğer yandan kanser hastası yurttaşlarımızın çevre illere gitmek zorunda kalması ayrı bir yük oluşturuyor. Bu duruma ne kadar süre daha katlanmak zorunda olduklarını merak ediyoruz.” dedi.

Editör: Haber Merkezi