Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Başkanı Nesrin Çıtırık, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret ederek, TBMM’de büyük tartışmalara neden olan Sokak Hayvanları Kanunu ve sokak köpeklerinin kısırlaştırılması konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Yerel yönetimlerin kısırlaştırma ve hayvan barınağı oluşturma noktasında yetersiz kaldığını belirten Çıtırık, belediyelerin bu sorumlulukları yerine getirmeleri gerektiğini vurguladı.

Çıtırık, ziyareti sırasında Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanvekili ve Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir ve diğer yönetim kurulu üyeleriyle bir araya geldi. Görüşmelerinde, TBMM’de yasalaşan Sokak Hayvanları Kanunu'na dikkat çekerek, belediyelerin bir an önce hayvan bakımevleri kurması ve kısırlaştırma çalışmalarına hız vermesi gerektiğini ifade etti.

"Belediyelerin Karnesi Zayıf"

Çıtırık, 1389 belediyenin bulunduğu Türkiye'de 1200'ünde hayvan bakımevi olmadığını belirterek, yerel yönetimlerin bu konuda ciddi bir sorumluluk taşıdığını dile getirdi. “CHP’li belediyeler hayvanseverlerle karşı karşıya getirilmek istendi” diyen Çıtırık, belediyelerin yasa gereği hayvanları toplaması gerektiğini ancak barınak ve kısırlaştırma çalışmaları konusunda büyük eksiklikler olduğunu ifade etti.

Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten’den Evcil Hayvanlarla Yolculuk Rehberi Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten’den Evcil Hayvanlarla Yolculuk Rehberi

"Kısırlaştırma Maliyetli Değil"

Kısırlaştırmanın maliyetli olmadığını vurgulayan Çıtırık, belediyelerin kaynak israfı ve rantın binde biriyle bu sorunu çözebileceğini söyledi. Çukurova Belediyesi'nin bir barınağı olduğunu ancak veteriner hekim ve personel eksiklikleri yaşandığını belirten Çıtırık, Adana’daki diğer ilçelerde de benzer sorunlar yaşandığını aktardı.

Çıtırık ayrıca, belediyelerin valiliklere bağlanması gerektiğini savunarak, "Valiler devlet terbiyesinden gelmiş, daha üretken. Belediye başkanlarına bir şey anlatamazsın, anlamazlar" diyerek yerel yönetimlerin hayvan hakları konusundaki yetersizliklerine dikkat çekti.

Editör: Haber Merkezi