"İşkence, cinsel şiddet ve tutuklamalar da dahil olmak üzere bir dizi başka ihlali sıralayan Bay Koumjian, özellikle Myanmar ordusunda savaş suçlarına ilişkin yasal süreç ve hesap verebilirlik eksikliğinin altını çizdi."
BM tarafından atanan bağımsız insan hakları araştırmacıları 11 Eylül Pazartesi günü İnsan Hakları Konseyi'ne, Myanmar halkının, artan şiddetin ortasında, ülke ordusunun işlediği korkunç suçların etkilerinden derin acı çekmeye devam ettiğini söyledi.
Resmi olarak Myanmar Bağımsız Soruşturma Mekanizması (IIMM) olarak bilinen soruşturma ekibinin başkanı Nicholas Koumjian, "Savaş suçlarının ve insanlığa karşı suçların sıklığı ve yoğunluğu yalnızca son aylarda arttı" dedi.
'Yüzsüz bombalamalar'
Cenevre'deki foruma hitaben yaptığı konuşmada, "çocuklar dahil masum sivillerin ölümüyle sonuçlanan daha küstah hava bombardımanları ve ayrım gözetmeyen bombardımanların daha da arttığını" anlattı. Ayrıca yakalanan savaşçıların ve sivillerin infazlarının arttığını ve evlerin ve köylerin kasıtlı olarak yakıldığını da gördük.”
İşkence, cinsel şiddet ve tutuklamalar da dahil olmak üzere bir dizi başka ihlali sıralayan Bay Koumjian, özellikle Myanmar ordusunda savaş suçlarına ilişkin yasal süreç ve hesap verebilirlik eksikliğinin altını çizdi.
Gelişme, BM Genel Sekreteri António Guterres'in 1 Şubat 2021'de darbeyle iktidarı ele geçiren Myanmar'ın askeri yöneticilerine "halkının isteklerini dinlemesi, tüm siyasi tutukluları serbest bırakması ve demokratik düzene dönüşe kapıyı açması" çağrısının ardından geldi . kural".
Kanıt ve bilgi
“Myanmar'a erişimimizin olmaması sorunuyla yüzleşmeye devam ediyoruz. Tekrarlanan bilgi ve erişim taleplerimiz askeri yetkililer tarafından göz ardı edildi” dedi Bay Koumjian İnsan Hakları Konseyi'ne.
Avrupa Birliği, Finlandiya, Kanada ve Kosta Rika'nın da aralarında bulunduğu delegasyonlar şiddeti kınarken, diğer birçok ülke askeri cuntaya IIMM'nin ülkeye erişimine izin vermesi çağrısında bulundu.
Konseyin 47 Üye Devleti arasında Çin, İran ve Rusya, dış müdahale konusunda ulusal egemenlik ilkesinin altını çizdi.
Myanmar'a fiziksel erişim olmamasına rağmen, soruşturma ekibinin başkanı, tanıkların yanı sıra modern teknolojinin de kolaylaştırdığı, eşi benzeri görülmemiş ve beklenmedik düzeyde bilgilerin derlendiğini vurguladı.
Bay Koumjian, "Bize bilgi sağlayan birçok kişi ve kuruluşun cesareti ve bağlılığı olmadan hiçbir işimiz mümkün olamazdı" dedi.
Bu Konseyin, Mekanizmamızı sadece delilleri depolamak için yaratmadığını anlıyoruz” diye devam etti ve delillerin Uluslararası Adalet Divanı ( ICJ ), Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) ve uluslararası ceza mahkemelerinin bulunduğu Arjantin ile paylaşıldığını vurguladı. Rohingyalara karşı işlenen suçlarla ilgili davalar devam ediyor.
Tweet URL'si
Zulüm gören azınlık
Mekanizma, 2016 ve 2017 yıllarında Rohingyaların Myanmar'dan büyük çapta yerinden edilmesine yol açan şiddeti aktif olarak araştırmaya devam ediyor.
"Rohingya köylerinin geniş çapta yakıldığına ve sivillere yönelik saldırılara ve cinayetlere ilişkin ikna edici kanıtlar topladık. Özellikle topladığımız çok sayıda cinsel suç raporu beni dehşete düşürdü” dedi Bay Koumjian Konseye.
Daha geçen ay, BM insan hakları sorumlusu Volker Türk, Myanmar ordusunun Rakhine eyaletinde çoğunluğu Müslüman olan azınlığa karşı başlattığı büyük saldırının altıncı yıldönümünü kutladı ve yüz binlerce Rohingyalının evlerinden sürülmesinin ardından adalet çağrısını yineledi. Güvenlik güçleri.
Yaklaşık 10.000 Arakanlı erkek, kadın, çocuk ve yeni doğmuş bebeğin öldürüldüğüne, 300'den fazla köyün yakıldığına ve 700.000'den fazlasının daha önceki zulümlerden kaçan on binlerce kişiyle birlikte güvenlik arayışı içinde Bangladeş'e kaçmak zorunda kaldığına inanılıyor.
Pazartesi günü Konsey'de aralarında Bangladeş'in de bulunduğu ülkeler, Sayın Türk'ün Rohingyaların anavatanlarına sürdürülebilir bir şekilde geri dönmesi yönündeki daha önceki çağrısını yinelediler.
Bay Koumjian, "Myanmar halkı, devam eden bu korkunç suçların etkilerinden derin acı çekiyor" dedi. "Mekanizmanın onlar için adaleti sağlamaya ve tüm çabalarımızı faillerin cezalandırılmasını sağlamak için odaklamaya kararlı olduğunu bilmelerini isterim." Bir gün hesap sorulacak."
Araştırmacılar
Myanmar soruşturma ekibi 2018 yılında BM İnsan Hakları Konseyi tarafından oluşturuldu ve ertesi yılın Ağustos ayında faaliyete geçti.
Görevi, Myanmar'daki Bağımsız Uluslararası Gerçekleri Tespit Misyonu tarafından kendisine verilen bilgileri kullanarak, en ciddi uluslararası suçlara ve uluslararası hukuk ihlallerine ilişkin kanıt toplamak ve cezai kovuşturma için dosyalar hazırlamaktır .
Mekanizma tarafsız ve deneyimli profesyonel ve idari personelden oluşmaktadır. Kendi polis gücü yok, kendi savcısı ya da hakimi de yok.