"Seyhan Belediyesi’nin aldığı bir kararla yer altına alınan aynı çöp konteynerleri kapatılmakta, eskiye dönülmekte, yer üstü konteynerleri konulmaktadır. Çünkü, proje yapılırken yer altı konteynerlerinin zamanla sızdırma yapacağı, sızan pis suların dipte birikeceği, bunun da hem koku yapacağı, hem de haşaratın üremesine yol açacağı hesap edilmemiştir."

Adana Ekoloji Platformu tarafından yapılan açıklama şu şekilde;

Politikada bir “proje” merakı son yıllarda çok yaygınlaştı. Yenilenme veya yenilik yapmak elbette gerekli olabilir, ama çoğu zaman bu proje merakının bedellerini hep birlikte ödemek zorunda kalıyoruz. Bunun son örneğini Seyhan İlçemizde yaşıyoruz.

UNESCO, okyanuslarda sıcaklık artışına, asitlenmeye ve deniz seviyesinin yükselmesine dikkat çekti UNESCO, okyanuslarda sıcaklık artışına, asitlenmeye ve deniz seviyesinin yükselmesine dikkat çekti

2014 yılında Seyhan Belediye Başkanı seçilen kişi, İstanbul’a yaptığı ziyaret sırasında gördüğü bir örnekten çok etkilenir ve dönüşünde şöyle konuşur: “Seyhan’da çöp konteynerlerini yer altına alıyoruz. Böylelikle modern, sağlıklı ve kent estetiğine uygun olarak çöpler yer altında toplanmış olacak. Kötü koku yapma, sinek sorunu kalmayacak ve çöpler bu şekilde daha tasarruflu olarak toplanmış olacak.” Seyhan Ilçesi’nde çöp konteynerleri kısa zaman içinde yer altına alınır.

Bugünlerde ise, Seyhan Belediyesi’nin aldığı bir kararla yer altına alınan aynı çöp konteynerleri kapatılmakta, eskiye dönülmekte, yer üstü konteynerleri konulmaktadır. Çünkü, proje yapılırken yer altı konteynerlerinin zamanla sızdırma yapacağı, sızan pis suların dipte birikeceği, bunun da hem koku yapacağı, hem de haşaratın üremesine yol açacağı hesap edilmemiştir. Üstelik, dipte biriken pis suların temizliği için ayrı iş makinasının çalışması gerektiğinden yer altı yöntemi ilk başta söylendiği gibi daha tasarruflu değil, aksine daha maliyetli olmaktadır.

Ömrü on yıl bile sürmeyen, kısa zamanda iflas eden bu ve benzeri “projelerin” maliyetini bizler ödüyoruz. Bu durumdan kurtulmanın çaresi ise belli: Ülkede veya belediyelerde, sadece seçildikleri için her şeyleri bildiklerini sanan “tek kişi” zihniyetinden kurtulmak!

ADANA EKOLOJİ PLATFORMU

Editör: Haber Merkezi