Sokakta yaşayan hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren ve kamuoyunda "katliam yasası" olarak bilinen Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete’de yayımlandı.

30 Temmuz'da Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edilen bu düzenleme, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı. Yeni kanuna göre, sokakta yaşayan köpekler, ilgili belediyeler tarafından hayvan bakımevlerine götürülecek ve rehabilitasyon sürecinin ardından sahiplendirilene kadar bu yerlerde kalacak. Ancak, yasada yer alan ve "insan ile hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden, olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara" yönelik uygulamalar, köpeklerin öldürülmesine zemin hazırladığı gerekçesiyle kamuoyunda büyük bir tepkiye yol açtı. Bu nedenle yasa, "katliam yasası" olarak adlandırılıyor.

Ayrıca, belediyeler 31 Aralık 2028 tarihine kadar hayvan bakımevleri kurmak ve rehabilitasyon işlemleri gerçekleştirmek amacıyla, kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde 5’ini; büyükşehir belediyeleri ise binde 3’ünü bu çalışmalar için ayıracak. Belediye bütçelerinin üzerinde yapılan harcamaların yüzde 40’ı ise Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belediyeye aktarılacak.

Trabzonspor’un Efsane Başkanı Mustafa Şamil Ekinci Hayatını Kaybetti Trabzonspor’un Efsane Başkanı Mustafa Şamil Ekinci Hayatını Kaybetti

Kanun kapsamında, yükümlülüklerini yerine getirmeyen belediye yetkililerine 6 ay ila 2 yıl arasında hapis cezası verilebileceği belirtilirken, sahipli hayvanlarını terk edenlere uygulanacak idari para cezası ise 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarıldı.

Editör: Haber Merkezi