SGK, 88 Bin 455 Kişinin Sigortalılığını İptal Etti

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2023 yılında yaptığı denetimlerde 1533 iş yerinin sahte olduğunu belirledi. Çalışmadığı halde sigorta primi ödenen ya da sahte iş yeri üzerinden sigortalı gösterilen 88 bin 455 kişinin sigortalılığı iptal edildi. Kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında denetimlerini sürdüren SGK, "Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri Takip Platformu" üzerinden bu alandaki çalışmalarını hızlandırdı.

Geçtiğimiz yıl, özellikle kayıt dışı istihdamın yoğun olduğu iller başta olmak üzere Türkiye genelinde toplam 101 bin 794 denetim yapıldı. Bu denetimlerde 1533 iş yerinin sahte olduğu tespit edilirken, 88 bin 455 kişinin sahte sigortalı olduğu belirlendi. SGK, sahte sigortalı gösterilen kişilerin sigortalılığını iptal ederken, sahte olduğu tespit edilen hizmetleri sildi ve bağlanan aylıkları iptal ederek yapılan maaş ve diğer ödemeleri faiziyle geri aldı.

Sahte sigortacılık tespit edildiğinde, iş yerlerine de yaptırımlar uygulanıyor. SGK, sahte iş yeri olduğu tespit edilen iş yerlerinin tescil kaydı, e-sigorta şifresi ve iş yeri sicil numarasını iptal ediyor. Ayrıca, yersiz yararlanılan teşvik ve destekler gecikme cezası ve gecikme zammıyla tahsil ediliyor.

Sahte Sigortacılık, Tanıdıklara Ait İş Yerlerinde Yaygın

Sosyal Güvenlik Denetmenleri Derneği Genel Başkanı Mustafa Şahin, sahte iş yeri ve sahte sigortalılığın sosyal güvenlik sisteminin kronik sorunlarından biri olduğunu belirtti. Şahin, SGK'nin 2 bin 750 sosyal güvenlik denetmeniyle Türkiye genelinde çalışmalarını sürdürdüğünü vurgulayarak, sahte sigortalılığın daha çok akraba veya tanıdıklara ait iş yerlerinde yapıldığını ifade etti.

Şahin, özellikle hamilelerin sahte sigortalılığında artış tespit ettiklerini ve bu yolla SGK'den geçici iş göremezlik ödeneği almak veya özel hastanedeki doğum masraflarının bir kısmını kuruma ödetmek için bu yöntemin kullanıldığını belirtti. Sosyal güvenlik denetmenleri olarak, sosyal güvenlik alanında devleti zarara uğratan tüm yol ve yöntemlere karşı titizlikle çalıştıklarını vurguladı.

BTS’den THY Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat'a Tepki: "Yetki Sınırlarını Aştı" BTS’den THY Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat'a Tepki: "Yetki Sınırlarını Aştı"

Özlük Hakları ve Örgütlenme Talepleri

Mustafa Şahin, sosyal güvenlik denetmenlerinin diğer kamu denetim elemanlarından daha düşük özlük haklarına sahip olduklarını ve özlük haklarının merkezi denetim elemanlarıyla eşitlenmesini istediklerini belirtti. Ayrıca, sosyal güvenlik denetmenlerinin daha etkin ve verimli çalışabilmesi için il müdürlüklerine bağlı çalışmak yerine SGK merkez teşkilatına bağlı olarak ve büyükşehirlerde grup başkanlıkları şeklinde örgütlenmesini talep ettiklerini kaydetti. Bu taleplerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ve SGK Başkanlığına ilettiklerini söyledi.

Editör: Haber Merkezi