Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, elektrik fiyatlandırmasında "gerçek maliyet" modeline geçileceğini duyurdu. 2025 Şubat ayından itibaren, aylık elektrik tüketimi 417 kilovatsaatin üzerinde olan hanelere "sanayi faturası" olarak adlandırılan yüksek maliyetli bir tarife uygulanacak. Bu değişiklik, yüksek elektrik tüketen abonelerin sübvansiyonlardan yararlanamayacağı anlamına geliyor. Hâlihazırda 1,2 milyon abonenin bu yeni düzenlemeden etkilenmesi bekleniyor.

Bayraktar, toplumdan gelen talepleri göz önünde bulundurarak, düşük gelirli ve daha az tüketim yapan vatandaşlara destek verilmesinin öncelikli olduğunu ifade etti. Buna göre, lüks tüketim yapan hanelerin daha yüksek maliyetlerle karşı karşıya kalması planlanıyor.

CHP’li Baran Yazgan’dan Teğmenlerin İhraç Talebine Sert Tepki: "Rezillik, Asla Kabul Edilemez" CHP’li Baran Yazgan’dan Teğmenlerin İhraç Talebine Sert Tepki: "Rezillik, Asla Kabul Edilemez"

LİMİTİ AŞMAK ZOR DEĞİL

Türkiye’nin en büyük özel elektrik şirketlerinden birinin internet sitesinde paylaştığı verilerden yapılan hesaplamaya göre her evde bulunan temel eşyaları asgari düzeyde kullanarak ayda 417 kilovatsaatlik sınırı geçmek gayet mümkün. Buzdolabının fişini hiç çekmeyen, günde 5 saat televizyon izleyen, haftada 4 kez çamaşır makinesini çalıştıran, bir kez ev süpüren, 2 kez ütü yapan ortalama bir hane de şubat ayından itibaren yüksek tüketimden dolayı zamlı elektrik faturası ödeyebilir. Hesaplamada hanenin 5 ay boyunca her gün 6 saat boyunca kalorifer yaktığı, 5 saat LED, 5 saat klasik ampul kullandığı, 3 ay boyunca günde 2 saat klima açtığı, haftada bir kez fırın kullandığı ve haftada 2 kez çamaşır kurutma makinesi kullandığı baz alındı. Tost makinesi, kettle gibi bazı ev aletleri de hesaplamaya katıldığında hanenin aylık tüketimi 420 kilovatsaate ulaşıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, konuyla ilgili henüz resmi bir düzenleme yayımlamadı.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ise bu düzenlemenin yasal dayanağı bulunmadığını ve 417 kilovatsaatlik yeni bir kademe oluşturulması halinde konuyu yargıya taşıyacaklarını açıkladı. EMO’ya göre, bu düzenleme yürürlüğe girerse, milyonlarca haneye sanayi kuruluşlarına uygulanan yüksek tarifelerden fatura kesilecek.

IMF de Türkiye için hazırladığı raporda enerji sübvansiyonlarında reform yapılmasını önermişti. Bayraktar, bu reform önerisini dikkate aldıklarını ve "Toplumdan gelen talebe göre hareket ettiklerini" belirtti.

Editör: Haber Merkezi