Kent içi ulaşımda karşılaşılan güncel sorunlara kalıcı ve yenilikçi çözümler geliştirmek ve sürdürülebilir bir gelecek hedefiyle hareket etmek amacıyla Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından düzenlenen “Ulaşım Planlama Eğitimi” Birlik hizmet binasında başladı.

Üç gün sürecek programa, 81 il belediyesinin ulaşım birimlerinde görev yapan yönetici ve uzman personelin yanı sıra, büyükşehir belediyelerinin bağlı idareleri ile iştiraklerinden temsilciler de katılım sağladı.

Eğitim programının içerikleri, yerel yönetimlerin mevcut ihtiyaçlarını doğru şekilde analiz edebilmek amacıyla yapılan kapsamlı bir anket çalışması ve ihtiyaç analizi sonucunda belirlendi. Eğitim, şehir içi hareketliliğin geleceğine yön verecek yaklaşımların tartışıldığı, bilgi ve deneyimlerin paylaşıldığı verimli bir ortam sağladı.

MERSİN İTFAİYESİ’NİN KAHRAMAN PATİLERİ ARES VE REX, ULUSLARARASI SINAVDA ZİRVEDE MERSİN İTFAİYESİ’NİN KAHRAMAN PATİLERİ ARES VE REX, ULUSLARARASI SINAVDA ZİRVEDE

"Bu eğitim, ulaşım sorunlarını çözmede bir başlangıç olacak"

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Hopa Belediye Başkanı ve TBB Kentsel Hareketlilik ve Ulaşım Komisyonu Başkanı Utku Cihan, "Bu eğitim, şehirlerimizin ulaşım sorunlarını çözmek adına bir başlangıç noktası olacak. Farklı şehirlerden gelen katılımcılarla, ulaşım konularına aşinalık kazandırmayı ve çözüm odaklı bir farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz." dedi.

Cihan, Türkiye’nin dört bir yanındaki belediyelerin yaşadığı ulaşım sorunlarının benzerlik gösterdiğini ancak her şehrin farklı coğrafi ve kültürel yapısı nedeniyle çözüm önerilerinin özgün olması gerektiğini vurguladı. "İzmir'de, İstanbul'da ve diğer şehirlerde edindiğimiz tecrübeler bize gösterdi ki; dünyada ulaşım sorunları ortak ama çözümler yerel dinamiklere göre değişiyor. Bu eğitim, şehirlerimize özgü çözümler geliştirmek için bir anahtar olacak." ifadelerini kullandı.

Konuşmasında adalet ve hukukun önemine de değinen Utku Cihan, "Adaletin olmadığı bir ortamda ulaşımı konuşmak elbette zor, ancak biz görevimizi yapmaya devam etmek zorundayız. Türkiye Belediyeler Birliği yönetimine, özellikle Ekrem Başkana destekleri için teşekkür ediyorum. Bir an önce sadece Ekrem Başkan değil, diğer belediye başkanlarımız, diğer çalışma arkadaşlarımız ve diğer mesai arkadaşlarımızın aramıza dönmesini bekliyoruz." diyerek sözlerini tamamladı.

"Ulaşım, Kentlerin Yaşanabilirlik Dinamiklerini Belirliyor"

Açılışta konuşan TBB Genel Sekreter Yardımcısı Feridun Ulutaş, programın, kent içi ulaşım ve kentsel hareketlilik alanında belediyelerin kurumsal kapasitelerini güçlendirmeye yönelik önemli bir adım olduğunu belirtti. Ulutaş, “Ulaşım, sadece günlük yaşamı kolaylaştıran bir hizmet değil; kentlerin geleceğini doğrudan etkileyen bir stratejik alan. Bu nedenle bilgi ve yetkinliklerimizi artırmak zorundayız.” dedi.

Ulutaş, ulaşım politikalarının doğru ve etkili bir şekilde planlanmasının, kentlerin yaşanabilirlik dinamiklerini güçlendireceğini ve yurttaşların yaşam kalitesini doğrudan artıracağını vurguladı. Karbon emisyonunun azaltılması ve çevre dostu ulaşım çözümlerinin geliştirilmesinin, yalnızca bugünün değil, gelecek nesillerin de sağlıklı bir yaşam alanına sahip olması için kritik bir sorumluluk taşıdığını ifade etti. Ayrıca, ulaşım hizmetlerinde kamu kaynaklarının daha etkin kullanılmasının, kentlerin ekonomik dayanıklılığına önemli katkı sağlayacağını belirtti.

Konuşmasında, Türkiye Belediyeler Birliği bünyesinde yeniden yapılandırılan Kentsel Hareketlilik ve Ulaşım Komisyonu’ndan da söz eden Ulutaş, “Sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, akademisyenler ve uluslararası paydaşlarla iş birliği içinde daha kapsayıcı bir yapıya kavuşan Komisyonumuz, veri odaklı ve sürdürülebilir ulaşım politikaları geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyor.” dedi. Yerel yönetimlerin hem yerel hem de küresel ölçekte iyi uygulamaları takip ederek daha güçlü ulaşım stratejileri geliştirmesini hedeflediklerini söyledi.

Üç gün sürecek eğitim programı kapsamında toplu taşıma planlamasından akıllı ulaşım sistemlerine, kentsel lojistikten karbon emisyonunu azaltacak yöntemlere kadar birçok başlıkta eğitimler verileceğini belirten Ulutaş, “Belediyelerimizin geleceğe dönük ulaşım vizyonlarının oluşmasına katkı sunacak bu program, ortak akıl ve bilgi paylaşımı temelinde güçlü bir başlangıç olacak.” ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.

Kentleşme, Ulaşım Türleri ve Planlama Süreçleri

Eğitimin ilk gününde, ulaşım planlamasının temel konularını kapsayan ana başlıklar ele alındı. “Kent ve ulaşım” başlığı altında, kentleşmenin ulaşım sistemleri üzerindeki etkileri değerlendirilirken, “Ulaşım türleri ve kavramlar” oturumunda, farklı ulaşım modları ayrıntılı olarak incelendi. Bu çerçevede ulaşım türlerinin kapasiteleri, kullanım alanları, temel özellikleri, erişilebilirlik düzeyleri, hakkaniyet ve kapsayıcılık ilkeleri ile çevresel etkileri ve maliyet boyutları da ele alındı.

Katılımcılar, “Kentsel ulaşım politikaları” oturumunda ulaşım politikalarının gelişimini, otomobil odaklı anlayıştan toplu taşıma ve insan merkezli yaklaşımlara geçiş sürecini ve bu süreçte kamu ile özel sektörün üstlendiği rolleri değerlendirme imkanı buldu. “Ulaşım planlama kademeleri, kavramlar ve uygulamalar” oturumunda da planlama süreçlerinin aşamaları, veri kullanımının önemi ve karar alma süreçlerine yönelik örnek uygulamalar paylaşıldı. Günün son oturumunda ise “ulaşımda arz ve talep yönetimi” konusu işlendi. Bu çerçevede toplu taşıma kapasitesinin etkin kullanımı, otopark yönetimi, yol kullanım politikaları ve talep yönlendirme stratejileri ele alındı.

Programın ilk günü, alanında uzman isimlerin katkılarıyla teorik bilgi ile uygulama deneyimini bir araya getiren kapsamlı sunumlar ve interaktif tartışmalarla tamamlandı. Üç günlük eğitim programı, 29-30 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek oturumlarla devam edecek.

Editör: Haber Merkezi