Merdan Yanardağ, Öcalan sözleri nedeniyle gözaltına alındı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Abdullah Öcalan ile ilgili yaptığı açıklamaları gerekçe göstererek TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ hakkında soruşturma başlattı. Bugünkü canlı yayında polislerin kanala geldiğini kaydeden Yanardağ, canlı yayındaki konuşmasının ardından gözaltına alındı.
'TELE1'E OPERASYON'
Yanardağ canlı yayında şunları söyledi:
"TELE1’e yönelik bir operasyon var. Dün geceden başlayan, benim adım üzerinden gerçekleştirilen bir kumpas operasyonu. Güya terör örgütünü ve suç olan fiili övmüşüm, iddia bu. Bizim bir yayınımız üzerine tamamen kurgu, montaj ve iftira üzerine inşa edilmiş bir suçlama kampanyası var.
Ben hiçbir terör örgütünü övmedim, hiçbir terör örgütü liderini de övmedim. Böyle bir kastım da niyetim de yok. O programda AKP milletvekili Galip Ensarioğlu’nun yeni bir çözüm süreci başlatma ve kendi iktidar alanları daralmış olan AKP’ye yeni bir alan açma çabası olduğunu dile getirdim. 6 gün önce dört soru 4 yanıt programda benim sorulara verdiğim yanıtlardan biri de Ensarioğlu’nun çıkışıydı.
Gündemdeki bu konu üzerine ben de yorumlarımı ortaya koydum Esas olarak neyi söyledim; bir AKP’nin yeni bir çözüm süreci başlatmak istediğini, Apo’ya bir af hazırlığı içinde olduğunu fakat Öcalan tecritte olduğu için bizim yürüyen pazarlığı bilmediğimizi, demokratik ülkelerde infaz yasalarında bu tip katı tecritlerin uygulanmadığını belirten bir değerlendirme yaptım. Ve esas olarak AKP’nin yeni dönemde hem bir af hazırlığı hem de Abdullah Öcalan üzerinden Türkiye’de siyaseti düzenleme girişimini eleştirdim. Bir daha altını çiziyorum; ben yurtsever ve sosyalist bir gazeteciyim. Hiçbir terör eylemini savunmayacağım gibi övmem de mümkün değildir. Övme yok, tam tersi AKP’nin övgülerine ilişkin ironik bir eleştiri var, göreceksiniz.
Geçen hafta salı günü yani 6 gün önce 4 Soru 4 Yanıt programında yaptığım değerlendirme 6 gün sonra bulunuyor. TELE1’e, bana ve bizim üzerimizden Türkiye’nin demokratik kamuoyuna ve güçlerine yönelik bir saldırı ve kumpasa dönüştürülmeye çalışılıyor."
Gazeteciler Cemiyeti’nden Merdan Yanardağ tepkisi: Ne demokrasi ne yargı bağımsızlığıyla bağdaşır
Gazeteciler Cemiyeti, gazeteci Merdan Yanardağ‘ın gözaltına alınmasına tepki gösterdi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Abdullah Öcalan ile ilgili yaptığı açıklamaları kırpılarak paylaşılıp hedef gösterilen TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ hakkında soruşturma başlattı. Canlı yayında polislerin kanala geldiğini kaydeden Yanardağ, konuşmasının ardından gözaltına alındı.
Yanardağ, TELE1’e kumpas kurulduğunu belirterek “Geçen hafta salı günü yani 6 gün önce 4 Soru 4 Yanıt programında yaptığım değerlendirme 6 gün sonra bulunuyor. TELE1’e, bana ve bizim üzerimizden Türkiye’nin demokratik kamuoyuna ve güçlerine yönelik bir saldırı ve kumpasa dönüştürülmeye çalışılıyor” ifadelerini kullandı.
Yanardağ’ın gözaltına alınması çok sayıda tepki gelirken, bir tepki Gazeteciler Cemiyeti’nden geldi. O mesajda şöyle denildi: “Meslektaşımız Merdan Yanardağ’ın bir linç kampanyası sonucu gözaltına alınmasını kınıyoruz! Bu ne demokrasiyle ne yargı bağımsızlığıyla bağdaşır. İfade özgürlüğü önündeki engelleri hep beraber kaldıracağız. #GazetecilikSuçDeğildir.”
CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın gözaltına alınmasına neden olan kurgu görüntüler hakkında, “servise sunulmasının arkasında da AK Partili milletvekilleri ve onun etrafındaki yayın kuruluşlarının olduğunu görüyoruz” dedi.
TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın trollerin kurgu videosuyla başlatılan soruşturmada gözaltına alınmasına yönelik tepkiler giderek artıyor.
CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, “Servise sunulmasının arkasında da AK Partili milletvekilleri ve onun etrafındaki yayın kuruluşlarının olduğunu görüyoruz” dedi.
Bülent Tezcan şunları söyledi:
“Sayın Merdan Yanardağ’ın gözaltına alınması 28 Mayıs Seçimleri’nden sonra Erdoğan rejiminin Türkiye’de demokrasiyi, özgürlükleri, hukukun üstünlüğünü ve normalleşmeyi değil; daha çetin, daha zorlu bir baskı rejimini temsil edecek yüzünün fotoğrafıdır. Bunu bu ifadeye çağırma bir kez daha göstermiştir. Merdan Yanardağla ilgili yayında kullandığı sözler ve görüntülerden bölüm bölüm kesip montajlayarak servise sunmuşlar ve bu servise sunulmasının arkasında da AK Partili milletvekilleri ve onun etrafındaki yayın kuruluşlarının olduğunu görüyoruz”
TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın gözaltına alınmasının ardından Asrın Hukuk Bürosu açıklama yaptı:
"Özel İmralı statüsü gibi orada temel hak ve özgürlüklerin engellenmesi de İmralı’daki işkence biçimlerindendir. Şu an içinse 27 ayı aşkın bir süre boyunca her türlü girişime rağmen Sayın Öcalan ve diğer müvekkillerden haber alınamaması, dış dünyadan tüm bağlarının koparılması, sağlık durumları ile tutulma koşulları hakkında hiçbir bilgiye sahip olunamaması İmralı’da işkencenin geldiği en şiddetli aşamadır. Yanlış ve gayri meşru olanın bu uygulamalar olduğu açıktır.
Yine müvekkilimizin kişilik haklarına yönelik saldırıların da bu politikalardan ayrı olmadığı bilinmelidir. Hakim kılınmak istenen atmosferin aksine Sayın Öcalan’ın özgürlük ve demokrasiyi temsil ettiği milyonlarca insan tarafından deklare edilmiştir. 2006-2007 yılında Türkiye’de 3 milyonu aşkın insan TBMM’ye, 2013 yılında 10 milyonu aşkın insan da Avrupa Konseyine Sayın Öcalan’ın özgürlüğünü talep eden imzalarını sunmuşlardır."
İmralı’daki mevcut duruma karşı 2022 yılında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesine yapılan başvurumuz neticesinde BM İHK, 6 Eylül 2022 tarihinde verdiği tedbir kararını hükümete iletmiştir. BM İHK, ‘Avukatları ile herhangi bir kısıtlamaya maruz kalmadan derhal görüştürülmeleri gerekmektedir’ şeklinde verdiği tedbir kararını 19 Ocak 2023 tarihinde Hükümete yeniden hatırlatmıştır. Ancak Hükümetin uymakla yükümlü olduğu uluslararası nitelikteki karara halen uymadığını görmekteyiz. Bu karara uyulmaması ve diğer tecrit biçimlerinin sürdürülmesi görevi kasten kötüye kullanma suçu ile birlikte işkence suçunu oluşturmaktadır. Hükümete ve Adalet Bakanlığına açık çağrımızdır: BM İHK’nin tedbir kararına derhal uyulmalı, haber alamama hali ve işkence uygulamaları son bulmalıdır.”