Gündem

TKH İzmir İl Örgütü, İzmir halkının karşı karşıya kaldığı bu tablonun sorumlusu AKP’dir.

İzmir Yamanlarda başlayan ve üçüncü gününe giren yangınların henüz söndürülememiş olmasının sorumlusu daha önceki yangınlarda da olduğu gibi basiretsizliği, beceriksizliği, başarısızlığı ve nereye baksa rant ve ihale hesabı yapan AKP iktidarıdır.

Abone Ol

Geçmiş yıllarda yurttaşlarımızın ölümü, maddi ve manevi kayıplarıyla sonuçlanan yangınlar hafızalarımızda iken ve bu yangınlarda Türk Hava Kurumu’nun yangın söndürme uçakları bulunmasına rağmen kullanılmaması ya da kullandırılmaması büyük tartışmalar yaratmıştı.

Ancak görünen şudur ki; AKP iktidarı geçmiş yangınlarda yapmadıklarını İzmir'de yangının bu kadar yayılması sırasında yine yapmamıştır. Yangının çıktığı alanlara havadan, hızlı ve yeterli müdahale çok geç başlamış bu süreçte de yangın Karşıyaka'nın komşu ilçeleri Bayraklı, Çiğli, Bornova ve Menemen ilçe sınırlarına kadar ulaşmıştır.

Yüzlerce yurttaşın evini işyerini kaybettiği, yaralanan yurttaşlarımızın ve İzmir halkının karşı karşıya kaldığı bu tablonun sorumlusu AKP’dir.

Ağustos ayı başında Rusya'dan BU-200 Amfibi yangın söndürme uçağı kiralayıp önünde poz veren Tarım ve Orman Bakanın Yumaklı'ya sormak lazım. Adnan Menderes Havalimanında konuşlandırılan 12 ton su kapasiteli bu uçak şu an yangın söndürme faaliyetine katılmakta mıdır? 

Perşembe günü daha küçük bir alan da başlayan ancak bugün birçok ilçeye yayılmış olan bu yangınlara zamanında havadan ve gerektiği kadar müdahale neden yapılmamıştır?

55 Milyon dolara uzaya turist gönderen, Cumhurbaşkanlığı uçak filosundaki uçak sayısını ''ihtiyaç duyduğu kadar'' adım adım artıran, büyük sermaye ve yandaş firmaların vergi borçlarını silen AKP, söz konusu halkın canı ve malı olunca yangın söndürme uçak filosunu neden genişletmemiştir?

Bu soruların cevabı nettir. Bu sorulara AKP iktidarınca verilen cevaplar politik bir tercihtir. Bugün açlıkla ve yoksullukla boğuşan halkımız tıpkı 6 Şubat depremlerinde ve sel baskınlarında olduğu gibi yangınlarda da yalnız bırakılmıştır. AKP iktidarı kamu yararını değil sermaye ve rant odaklarının çıkarlarını merkeze koyan bir devlet organizasyonunu oluşturmuştur.

AKP'nin iktidar olduğu bu rant düzeninde yangınların, sellerin ve depremlerin ortaya çıkardığı sonuçlar ''doğal sonuçlar'' değildir. Özelleştirmeler, rant, kamu kaynaklarının yok edilmesi bugün karşı karşıya kaldığımız fotoğrafın özetidir.

Yangın söndürme uçaklarını zamanında devreye sokmayan ya da sokmak istemeyenlerin görevde kalmalarının hiçbir meşruiyeti yoktur. Başta ilgili bakanlar olmak üzere halkımızın bu yangında gördüğü zarardan sorumlu olan tüm yetkililer derhal istifa etmeli ve yargılanmalıdır.

Başta evleri olmak üzere büyük maddi kaybı olan halkımızın barınma ihtiyacı acilen giderilmeli ve karşı karşıya kaldığı zarar derhal karşılanmalıdır.

TKH İzmir İl Örgütü