Ülke Yanıyor, AKP Seyrediyor…

Son bir haftada Diyarbakır, Mardin ve Çanakkale başta olmak üzere büyük bir alana yayılan ve 12 yurttaşımızın hayatını kaybetmesine neden olan yangınlar, doğal afet olarak değerlendirilemez.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden Çok kuvvetli sağanak yağış uyarısı Meteoroloji Genel Müdürlüğünden Çok kuvvetli sağanak yağış uyarısı

Devlet yetkilileri, Diyarbakır ve Mardin’de çıkan yangınların anız yakmadan kaynaklandığını belirtiyor. Ancak bölge halkı, DEDAŞ'ı işaret ederek alınmayan önlemlerin sonuçlarını ağırlaştırdığını söylüyor. Elektrik dağıtım hizmetinin özel şirketler eliyle yürütülmesi, bu şirketlerin kar etmedikleri gerekçesiyle enerji nakil hatlarını bakımsız ve onarımsız bırakması sadece bugün değil yakın geçmişte de can ve mal kaybı ile yangınlara neden oldu. Şirketler hakkında yapılan şikayetlerin tümü sonuçsuz kaldı ve AKP, bu şirketleri adeta koruması altına aldı. 12 yurttaşımızın hayatını kaybetmesi sonucunda açıldığı söylenen soruşturmanın da göstermelik olduğu ortada.

Partimiz, geçtiğimiz yıllarda Antalya Manavgat bölgesinde çıkan yangından sonra dönemin bakanı ve resmi yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunmuş, ancak bu girişim savcılık tarafından “delil yetersizliği” nedeniyle sonuçsuz bırakılmıştır. Bu durum, gerçek suçluların her zaman korunduğunu göstermektedir.

Yangınlara müdahalenin geç ve yetersiz kalması, AKP’nin beceriksizliği değil, tıpkı depremde yaşadığımız gibi bir tercihidir. Ekonomiyi iflas noktasına getiren AKP, tüm devlet kurumlarını halkın değil sermaye sınıfının sorunlarını çözmek için şekillendirmiştir. Yaşanan hiçbir yıkım doğal değildir; özelleştirme politikaları, rant, yağma ve kamu kaynaklarının yok edilmesi ile ilgilidir.

Taleplerimiz

  1. Başta DEDAŞ olmak üzere, tüm illerdeki özel sektöre devredilen enerji nakil hatları ve elektrik dağıtım hizmetini yürüten şirketlerin sözleşmeleri iptal edilmelidir.
  2. Elektrik hizmeti kamulaştırılmalıdır.
  3. İlgili bakanlar istifa etmeli ve yargılanmalıdır.
  4. Halkın yangından gördüğü zarar karşılanmalıdır.

Editör: Haber Merkezi