TMMOB BAŞKANI EMİN KORAMAZ'DAN ORMAN YANGINLARI AÇIKLAMASI: "YALNIZCA ORMANLARIMIZ DEĞİL, ÜLKEMİZİN GELECEĞİ YANIYOR!"

20 AĞUSTOS 2024 – Türkiye’nin dört bir yanında süregeldiği bildirilen orman yangınlarına dair TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, 20 Ağustos 2024 tarihinde bir basın açıklaması yaptı. Koramaz, orman yangınlarının sadece doğal yaşamı değil, ülkenin geleceğini de tehdit ettiğini vurguladı.

Koramaz, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Ülkemizin dört bir yanında yaşanan orman yangınları büyük bir üzüntüye yol açıyor. Yangında evlerini, tarım arazilerini, seralarını ve hayvanlarını kaybeden tüm yurttaşlarımıza dayanışma duygularımızı iletiyoruz. Ancak, yalnızca ormanlarımızın değil, ülkemizin ve dünyanın geleceğinin de yok edilmesini izliyoruz.”

Koramaz, özellikle batı ve güney kıyılarında mevsimsel sıcaklıkların arttığı dönemlerde insan kaynaklı orman yangınlarının sık sık yaşandığını belirtti. Aydın, Muğla, Manisa, Tunceli, Bolu, Uşak, Mersin gibi illerde 72 farklı noktada çıkan yangınların büyük can ve mal kaybına neden olduğunu ve ülkenin orman varlığını tehdit ettiğini söyledi.

“Orman yangınlarına engel olmak ortak sorumluluğumuzdur. Yangınlarla mücadele ve önleyici çalışmalar, başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere kamu kurumlarının ve siyasi iktidarın görevidir. Ancak tüm uyarılara rağmen, afetlerde olduğu gibi orman yangınlarında da bütünlüklü bir afet ve risk yönetim planlaması yapılmamıştır.”

Koramaz, özelleştirme politikalarının, Orman Yangınlarıyla mücadele ekiplerinin ve kurumlarının tasfiye edilmesine neden olduğunu ve Türk Hava Kurumu’nun örnek teşkil ettiğini ifade etti. Kurumun kayyum ataması ile tasfiye edildiğini, elindeki uçakların modernizasyonunun yapılmadan satışa çıkarıldığını belirtti.

Kalıcı ve Kamucu Politikalar Gerekiyor

Koramaz, ormanların yönetimi ve yangın önleme konusunda kalıcı ve kamucu politikalar geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Bu kapsamda:

  • 150 yıllık deneyime sahip Orman teşkilatının yeniden yapılandırılması gerektiğini,
  • Yangın mücadele ve önleme tekniklerinin, yerel yönetimlerin ve sivil toplum örgütlerinin koordineli çalışmasının önemini vurguladı.

Koramaz, ayrıca orman köylerinde yaşayanların eğitimine ve kasıtlı yangınlar için ağır cezai yaptırımlara da dikkat çekti. Yangın emniyet yolları, su ikmal havuzlarının yapım ve bakımının yangın sezonundan önce yapılması gerektiğini ifade etti.

Orman alanları için etkin kısıtlamaların getirilmesi ve tüm sektörlere eşit kısıtlamaların uygulanması gerektiğini belirtti. Yangın sonrası raporlama çalışmalarının daha kapsamlı hale getirilmesi gerektiğini vurguladı ve ormansızlaşan alanların başka bir kullanıma tahsis edilmemesi gerektiğini ekledi.

“Anayasa’nın 169. Maddesi kapsamında, Bakanlık ve Genel Müdürlüğün öncelikli görevi yanan ormanları ağaçlandırmaktır. Yanan ormanların yeniden ormanlaştırılmasında bölgenin ekosisteminin dikkate alınması gerekmektedir” dedi. TMMOB olarak ağaçlandırma çalışmalarına destek vermeye hazır olduklarını da sözlerine ekledi.

Koramaz, açıklamasını “Bir kez daha tüm ülkemize geçmiş olsun” dilekleriyle sonlandırdı.

Editör: Haber Merkezi