TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay Trabzon’da Eylem Planını Anlattı

14 Ağustos 2024 tarihinde Trabzon'da düzenlenen basın toplantısında, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı İrfan Kabaloğlu, Yol-İş Sendikası Genel Sekreteri Gökhan Gedikli, 15 TÜRK-İŞ İl Temsilcisi ve TÜRK-İŞ'e bağlı sendikaların başkanları ile bir araya geldi. Atalay, TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu’nun 6 Ağustos 2024 tarihli kararı doğrultusunda başlatılan eylem planı çerçevesinde Trabzon’da bulunmaktan onur duyduğunu belirtti.

Ekonomik Zorluklar ve Enflasyon Vurgusu

Toplantıda konuşan Atalay, Türkiye genelinde yaşanan ekonomik zorluklara ve yüksek enflasyona dikkat çekti. Emeğiyle geçinenlerin yaşam standartlarının düştüğünü ve gelir adaletsizliğinin giderek arttığını vurgulayan Atalay, açıklanan enflasyon oranlarının gerçek yaşam koşullarını yansıtmadığını ifade etti. Orta sınıfın yok olma noktasına geldiğini belirten Atalay, temel tüketim ürünlerinin fiyatlarının kontrolsüz şekilde arttığını ve işçilerin kira, gıda gibi temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını söyledi.

Ergun Bey Trabzon 4.Jpeg

Kamu Çalışanları İçin Adalet Çağrısı

Kamuda ücret dengesizliği ve adaletin sağlanması gerektiğini dile getiren Atalay, 2023 yılında imzalanan kamu çerçeve protokolüne rağmen, ücret farklarının ek protokollerle düzeltilmesi gerektiğini belirtti. Tasarruf genelgesinin düşük gelirli çalışanları olumsuz etkilediğini, tasarrufun lüks tüketim yerine yüksek gelirli kesimlerden yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, 696 sayılı KHK ile kadroya geçen işçilerin haklarının tam olarak verilmesi ve taşeron çalışanlarının da kadroya alınması gerektiğini söyledi.

Vergi Sisteminde Reform Talebi

Vergi sisteminde adaletin sağlanması gerektiğini savunan Atalay, yüksek gelir sahiplerinin daha fazla vergi ödemesi gerektiğini ifade etti. İşçi ücretlerinin vergi dilimlerinin gözden geçirilmesi ve %15’te sabitlenmesi gerektiğini belirten Atalay, pandemi sonrası yüksek enflasyonun en fazla düşük gelirli kesimleri etkilediğini ve bu nedenle emekli maaşları ile asgari ücretin insan onuruna yakışır bir seviyede olması gerektiğini vurguladı.

Geniş Kapsamlı Eylem Planı

Haber-Sen'den TRT Emeklileri ve Emekçileri İçin +600 Ek Gösterge Talebi Haber-Sen'den TRT Emeklileri ve Emekçileri İçin +600 Ek Gösterge Talebi

TÜRK-İŞ olarak eylem programı çerçevesinde diğer illerde de toplantılar düzenleyeceklerini açıklayan Atalay, 20 Ağustos 2024 tarihinde 81 ilde basın açıklamaları yapacaklarını duyurdu. Ayrıca, 26 Ağustos’ta Çerkezköy ve 3 Eylül’de Zonguldak’ta kitlesel mitingler düzenleyeceklerini belirtti.

Toplantıyı şu sözlerle sonlandırdı: “Çalışan kesim olarak, ekonomik krizlerin ve yüksek enflasyonun bedelini ödemek istemiyoruz. Kamuda ve özel sektörde adil, insan onuruna yakışır ücretler, güvenli ve güvenceli çalışma koşulları ve iş barışı istiyoruz. 696 sayılı KHK ile çalışanlar kanundan doğan haklarını tam olarak alabilmelidir. KİT'lerde ve kamuda, taşeronda çalışan işçilere kadro verilmelidir. Adil bir vergi sistemi getirilmeli, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalıdır. Örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalıdır. Konfederasyonumuz TÜRK-İŞ çatısı altında vereceğimiz kararlı mücadele ile taleplerimizin üstesinden geleceğimizden şüphe yoktur.”

Editör: Haber Merkezi