Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği ve Türkiye’de bir ilk olma özelliğine sahip ‘Köpekli Arama Kurtarma Çalıştayı’ sona erdi. 3 gün boyunca alanında uzman kişiler tarafından sunumların yapıldığı ve eğitimcilerin uygulamalı gösteri yaptığı çalıştayda, özellikle Büyükşehir İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nın Köpekli Arama Kurtarma Amirliği yerleşkesi çok beğenildi. Farklı illerden çalıştay için gelen itfaiye ekipleri, kendi illerinde de bu tür birimler yapmak istediklerini ve Mersin’i örnek alacaklarını söyledi. Arama kurtarma köpekleriyle yapılan gösteriler de ilgiyle izlenirken, katılımcılar ‘patili dost’ vurgusu yaparak, can dostlarımızın hayatımızdaki önemine dikkat çekti.
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin bir ilke imza atarak hayata geçirdiği ‘Köpekli Arama Kurtarma Çalıştayı’ sona erdi. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı koordinesinde yapılan çalıştayda, Mersin dışından da birçok ilden uzman konuşmacı yer alırken; İstanbul, Ankara, Adana, Antalya, Eskişehir, Muğla ve Tekirdağ İtfaiye Daire Başkanları, Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden veteriner hekimler, Mersin İl Jandarma Komutanlığı’ndan uzmanlar, Türkiye’nin tek sivil savunma ve itfaiyecilik bölümü olan Gümüşhane Üniversitesi’nden ve Mersin Üniversitesi’nden akademisyenler katıldı.
Büyükşehir’in Köpekli Arama Kurtarma Amirliği çok beğenildi
‘Haydi Arama Vakti’ sloganı ile hayata geçirilen çalıştayda ilk gün gerçekleştirilen sunumların ardından, ikinci ve üçüncü günde uygulamalı eğitimlere geçildi. Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Köpekli Arama Kurtarma Amirliği’nde gerçekleşen çalıştayda, Büyükşehir İtfaiye Dairesi Başkanlığı ekipleri katılımcılara Köpekli Arama Kurtarma Amirliği yerleşkesini tanıttı.
Kapalı alan arama odası, toprak altı arama alanı, kondisyon parkuru ve köpek kulübelerinin yer aldığı yerleşkeyi çok beğendiklerini belirten katılımcılar, Mersin’den örnek alarak kendi yerleşkelerinde de bu tür birimleri hayata geçireceklerini söyledi. Tanıtım gezisinin ardından Mersin, İstanbul, Ankara itfaiye ekipleri tarafından arama kurtarma köpekleriyle gerçekleştirilen ‘Toprak Altı Arama Faaliyeti’ katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi.
Çalıştayın son gününde ise Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Köpekli Arama Kurtarma Amirliği yerleşkesinde uygulamalı bilgi paylaşımı da yapıldı. Alanında uzman katılımcılar tarafından uygulamalı sunumların gerçekleştirildiği çalıştay, soru-cevap ve değerlendirme ile sona erdi.
“Çalıştay çok verimli geçti”
Çalıştay hakkında konuşan Mersin İtfaiye Dairesi Başkanlığı Afet, Arama ve Kurtarma Şube Müdürü Alperen Tabak, çalıştayın çok verimli geçtiğini belirterek, “Bu çalıştay Türkiye'de Mersin İtfaiyesi olarak yaptığımız ilk çalıştayımız. Köpekler bizim için çok önemli. Bu önemi de insan bulmada, iz takipte ve arama kurtarmada kullanıyoruz. İzmir, Elazığ ve Van depreminde özellikle köpeklerimizi kullandık, çok da başarılı olduk. 2 tane kurtarma köpeğimiz, 1 tane de iz takip köpeğimiz var” dedi.
“Köpeklerin can kurtarması dünyanın en mutlu olayı”
Adana İtfaiye Dairesi Başkanı Nihat Sarraf, böyle bir çalıştay düzenlediği için Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkürlerini ileterek, bu tarz çalışmaların devamını dilediğini belirtti. Sarraf, “Ülkemiz maalesef bir deprem ülkesi. Deprem kuşağı her yerde var. Allah’tan temennimiz inşallah böyle bir şey yaşanmasın. Ama bu köpeklerimizin olağanüstü durumlarda, deprem ve benzeri durumlarda bu şekilde can kurtarması, belki de dünyanın en mutlu ve en zengin olayı” dedi.
“Keşke bu çalışmalar daha fazla olsa”
Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nda İtfaiye Eri olarak çalışan Anıl Karagöz ise, çalıştayı hayata geçirdiği için Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederek, “Böylesi bir çalıştay Türkiye'de belki de bir ilk. Öncesinde olduğunu zannetmiyorum. Bizim için önemli. Farklı belediyeler geldi, büyükşehir belediyeleri geldi. Onlarla birlikte burada çalıştık. Onların bizden öğrendiği, bizim onlardan öğrendiğimiz çok şey oldu. Keşke bu çalışmalar daha fazla olsa” diye konuştu.
“Hiçbir cihaz, arama kurtarma köpeği kadar başarılı değil”
İtfaiye envanterlerinde son teknoloji cihazlar olduğunu, ancak hiçbirinin arama kurtarma köpeği kadar başarılı olmadığını kaydeden İstanbul İtfaiyesi K-9 Merkezi’nde görev yapan Mehmet Şimşek, “Köpek bambaşka bir şey. Hiçbir milyon Euro’luk cihaz, köpeğin burnundaki o özelliği karşılayamıyor. Normalde bir enkazda kara arama yaparız, ses var mı yok mu kendi kulağımızla dinleriz; ama köpek, arama süresini ortalama 5 ile 10 dakika içinde bitiriyor. Bize insanı gösteriyor. Ben ilk başladığım zaman şok olmuştum. Ne kadar güzel bir şey demiştim. Yani çok değerli hayvanlar” sözlerini kullandı.
“Beklentimizin üzerinde oldu”
Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nda görev yapan Sevgi Çakan ise ‘Haydi Arama Vakti’ sloganıyla yola çıktıklarını ve köpeklerin arama kurtarmada ne kadar önemli olduğunu duyurmak istediklerini belirtti. Türkiye'de sadece 7 ilde köpekli arama birimi olduğuna dikkat çeken Çakan, “Sayımız az olduğu için insanları artırmak, teşvik etmek ve köpek dostlarımızın bizim için ne kadar önemli olduğunu tekrar hatırlatmak için böyle bir işe kalkıştık. Çalıştaydan aldığımız geri dönüşler de bizim için önemli” dedi.
“İnşallah bizde de Köpekli Arama Kurtarma Birimi kurulur”
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nda görev yapan Yüksel Korkmaz ise ilk defa bu tarz eğitim gördüklerini belirtti. Korkmaz, “Çalıştayı çok beğendik. İlk defa gördüğümüz bir eğitimdi. Biz köpekleri çok seviyoruz. Buraya geldik, köpekleri gördük. İnşallah kendi birimimizde, kendi itfaiyemizde de Köpekli Arama Kurtarma Birimi kurulur. Burası bizim için bir tecrübe oldu” dedi.
“Mersin’deki birimi Eskişehir’e taşımak istiyoruz”
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi’nden İtfaiye Eri Cem Ercan da, çalıştay kapsamında gezdikleri Köpekli Arama Kurtarma Amirliği’ni çok beğendiklerini ve Eskişehir’de de böyle bir birim kurmak istediklerini söyledi. Ercan, “Buradakini Eskişehir'e taşımak için elimizden geleni yapacağız. Patili dostlarımız, bizim çok sıkı can dostlarımız. Can kurtarıyor ve bize yol arkadaşlığı yapıyorlar. Bu konuda onların kıymeti çok büyük” diye konuştu.
“Hayvanlara zarar vermeyin”
Mersin Valiliği Acil Çağrı Merkezi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Birimi’nden Raziye Elvan da böyle bir etkinliğin Mersin İtfaiyesi tarafından yapılmış olmasının kendisini çok onurlandırdığının altını çizerek, özellikle patili dostların kıymetine değindi. Hayvanlara uygulanan şiddete karşı tepkisini de dile getiren Elvan, “Sokak köpeklerine yapılan şiddete karşıyım. Bu çalıştayda sokak hayvanlarının dahi eğitilip, hayat kurtarabileceğini öğrendim. Ben gerçekten büyük bir hayvan dostuyum. Lütfen sokak hayvanlarına şiddet göstermeyin. Bir gün sizi onlar kurtaracaktır” ifadelerini kullandı.