TÜRKİYE’NİN MİLLİ SU REZERVLERİ TEHLİKEDE: Obruk Tehlikesi ve Yer Altı Suları

Türkiye’de obruk tehlikesi giderek artmakta ve 16 ili kapsayacak şekilde genişletilen tehlike ve risk haritası güncellenmiştir. Obruklar, yer altı sularının kontrolsüz kullanımı sonucu zeminin çökmesiyle oluşmaktadır.

Adana Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Özkan, bölgede bazı büyük sanayi kuruluşlarının kontrolsüzce açtığı çok sayıda kuyudan dolayı Türkiye’nin milli su rezervlerinin ciddi şekilde tehdit altında olduğunu belirtti. Bu kuyulardan kullanılan su miktarının, Seyhan Bölgesi’nin tarım arazilerinin sulamasında kullanılan su miktarından fazla olduğuna dikkat çekti.

Özkan, sanayi kuruluşlarının su ihtiyacının Büyük Şehir Belediyesi atık arıtma tesislerinden karşılanabileceğini vurgulayarak, bu durumun önemli yatırımlar gerektirse de milli su kaynaklarının korunması adına hayati önem taşıdığını ifade etti.

AFAD’dan 7 İl İçin Sağanak Uyarısı: Turuncu ve Sarı Kodlu Yağış Uyarıları AFAD’dan 7 İl İçin Sağanak Uyarısı: Turuncu ve Sarı Kodlu Yağış Uyarıları

Konuyla ilgili olarak köylerde kendi kendine akan çeşmelerin artık akmadığını belirten Özkan, yetkililerin acilen harekete geçmesi gerektiğini ve sanayi tarafından kullanılan yer altı sularının kontrolsüz kullanımının durdurulması gerektiğini vurguladı.

Editör: Haber Merkezi