Türk sinema ve tiyatrosunun önemli isimlerinden, Yeşilçam’ın ustalarından Suphi Tekniker, 84 yaşında aramızdan ayrıldı. Hem oyuncu hem de senarist olarak birçok önemli projeye imza atan Tekniker, sanat dünyasında derin izler bıraktı.

Prof. Dr. Bülent Gülçubuk; Son 4 Yılda Gıda Sahteciliği, Taklit, Tağşiş Çok Fazla Arttı Prof. Dr. Bülent Gülçubuk; Son 4 Yılda Gıda Sahteciliği, Taklit, Tağşiş Çok Fazla Arttı

İstanbul Şehir Tiyatroları, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama ile Tekniker’in vefatını duyurdu. Açıklamada, “Ustamız Suphi Tekniker’i kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. 1960 yılında, Kral Lear oyununda figüran olarak sahneye çıkan, ardından birçok başrol üstlenerek tiyatroda başarıya ulaşan Tekniker’in kaybı, sanat dünyası için büyük bir kayıptır” ifadelerine yer verildi.

Suphi Tekniker, tiyatroya olan tutkusunu şu sözlerle dile getirmişti: “Şehir Tiyatrosu sevincimdir. Dünyaya bir daha gelsem yine Şehir Tiyatroları’nda oynar, aynı hayatı yaşamak isterim.”

Oyuncular Sendikası’ndan Başsağlığı Mesajı

Suphi Tekniker’in vefatı, Oyuncular Sendikası tarafından da duyuruldu. Sendika, sosyal medya hesabından “Değerli meslektaşımız Suphi Tekniker’in kaybı nedeniyle ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyoruz. Başımız sağ olsun” mesajını paylaştı.

Suphi Tekniker Kimdir?

1940 yılında Mersin’de doğan Suphi Tekniker, altı çocuklu bir ailenin çocuğuydu. Eğitim hayatını Mersin Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü’nde tamamladı. Tiyatroya olan ilgisi, akrabası Saim Alpago’nun yönlendirmesiyle başladı. 1960 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları’na katılan Tekniker, sahne kariyerine küçük rollerle adım attı. Toron Karacaoğlu’nun hastalığı sonucu başrol oynama fırsatı yakaladı.

Tiyatrodaki başarısı, ünlü yönetmen Atıf Yılmaz’ın dikkatini çekmesini sağladı ve sinema kariyeri 1960 yapımı “Cici Kâtibem” filmiyle başladı. Oyunculuk dışında senaristlik ve rejisörlük de yapan Tekniker, özellikle 1970’li yıllardan itibaren birçok filmin senaryosuna imza attı.

Suphi Tekniker, Hülya Koçyiğit, Kemal Sunal ve İlyas Salman gibi önemli isimlerle birçok filmde çalıştı. “Tatlı Dillim”deki basketbolcu rolü ve “Vukuat Var”da Ramazan karakteri gibi unutulmaz rolleri ile hafızalarda yer edindi.

Yeşilçam projeleriyle hatırlanan Tekniker, Türk sanat dünyasında hem sahne önünde hem de arkasında büyük başarılar elde ederek saygın bir yer edindi.

Editör: Haber Merkezi