Batman Üniversitesi Erasmus Ödeneklerini Usulsüz Şekilde Harcadı

DEM Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, Batman Üniversitesi’nin 2023 Sayıştay denetim raporunda, Erasmus programı için ayrılan ödeneğin kurallara aykırı şekilde harcanmasını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

Sayıştay’ın raporuna göre, 2023 yılı içinde 2017, 2019, 2020 ve 2022 bütçelerinden aktarılan ödenekler ile Erasmus kapsamında yurtdışı ve yurtiçi seyahat ile etkinlikler için 7,079.27 euro ve mobilya takımı alımı için 4,350.86 euro olmak üzere toplamda 11,430.13 euro harcama yapıldı. Raporda, bu harcamaların Erasmus programı çerçevesinde öğrenci ve personel hareketliliğini artırmaya katkı sağlamayacağı belirtiliyor.

Oduncu, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle Meclis’e bir soru önergesi vererek, benzer usulsüzlüklerin yaşanmaması için alınacak önlemleri sordu.

Soru Önergeleri

Oduncu, Bakan Tekin’den şu soruların yanıtlarını istedi:

  • Batman Üniversitesi'nin Erasmus programı için yaptığı harcamaların belirlenen kurallara aykırı olmasıyla ilgili olarak, bakanlık tarafından alınacak önlemler nelerdir?

    CHP’li Orhan Sümer’den AKP’nin Eğitim Desteğine Sert Tepki: “Günlük 4 Liraya Simit Bile Alınamıyor” CHP’li Orhan Sümer’den AKP’nin Eğitim Desteğine Sert Tepki: “Günlük 4 Liraya Simit Bile Alınamıyor”
  • Erasmus programı için ayrılan fonların aykırı bir şekilde kullanıldığına dair yapılan tespitlere ilişkin idarenin savunduğu ölçülülük ve orantılılık ilkesi ne şekilde uygulanmıştır?

  • Benzer şekilde kurallara aykırı harcamaların yapıldığı başka üniversiteler var mıdır? Bu konuda bakanlığın bir tespiti var mıdır?

  • Sayıştay raporunda belirlenen kurumsal hibe tutarının aşılmasıyla ilgili bakanlık ne tür yaptırımlar veya düzenlemeler öngörmektedir?

  • Bakanlık, Batman Üniversitesi’nin 2023 yılı itibarıyla Erasmus kapsamında yapılan toplam harcama tutarı olan 11,430 euro’nun hangi faaliyetler için harcandığına dair detaylı bir rapor sunabilir mi?

  • Üniversite taşınmazlarının kullanım şekilleri ile kayıtlar arasındaki uyumsuzlukla ilgili bir denetim yapılacak mıdır? Bu konuda ne gibi önlemler alınacaktır?

  • Sayıştay denetim raporlarında ortaya çıkan bu tür uyumsuzlukların önüne geçmek için bakanlık, üniversitelerin denetim süreçlerini nasıl güçlendirecektir?

  • Sayıştay raporunda tespit edilen usulsüzlükler hakkında herhangi bir yasal süreç başlatılmış mıdır? Eğer başlatıldıysa, sürecin durumu nedir?

Editör: Haber Merkezi