İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi; “3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü”

İHD'NİN KONUYLA İLGİLİ AÇIKLAMASI ŞU ŞEKİLDE; BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ÜZERİNDEKİ BASKILAR KALDIRILSIN!

17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi, Transfobi ve İnterfobi Karşıtı Gününde Ayrımcılık Artarak Devam Ediyor 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi, Transfobi ve İnterfobi Karşıtı Gününde Ayrımcılık Artarak Devam Ediyor

Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nün bu yılki teması  “iklim gazeteciliği”. Ancak basın topyekun baskı altında, gazeteciler, basın emekçileri özgür değil.  Meslek etiğinden ödün vermeden mesleğini yapmaya çalışan gazeteciler hedef gösteriliyor, tutuklanıyor, işlerinden atılıyor, hatta öldürülüyorlar. Bu baskıya rağmen biat etmeden faaliyetini sürdüren, işini yapan basının, basın emekçilerinin yanındayız.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun, basının demokrasi ve insan hakları için gerekliliğini vurgulamak, gazetecilik etik değerlerini öne çıkarmak, basına yönelik sansüre ve ülkelerin tutumuna  dikkat çekmek ve sorumluluk hatırlatmalarında bulunmak amacıyla  aldığı bir kararla, 1993 yılında kabul edilen Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde yine;   Demokrasinin,  düşünce ve ifade özgürlüğünün, haber alma, haber verme ve gerçeği bilme hakkının olmazsa olmazı diye tanımlanan basın özgürlüğü ve basın özgürlüğüne uygun faaliyet sürdürmek isteyen medya organları ve gazeteciler,  tüm dünyada, despot, baskıcı yönetimler tarafından her geçen gün daha da fazla baskıya maruz bırakılıyorlar. Ve basın özgürlüğü, Türkiye’de en çok ihlal edilen özgürlük alanlarından biri.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF)’nün yayınladığı 2023 yılı Basın Özgürlüğü Endeksine göre; Türkiye gazeteci tutuklamada yine ön sıralardaki yerini korudu ve 180 ülkenin oluşturduğu listede 165. sırada yer aldı. İktidarın gizlemeye çalıştığı gerçekleri ifşa eden gazetecilere yönelik soruşturma, gözaltı, yargılama ve tutuklamalar devam etti. Haber sitelerine ve haber içeriklerine erişim engeli getirildi, RTÜK ve Basın İlan Kurumu tarafından para cezası ve yayın durdurma cezaları verildi, gazetecilerin basın kartları iptal edildi. Son olarak Mezopotamya Ajansı, Yeni Yaşam Gazetesi ve Yeni Özgür Politika çalışanı 9 gazeteci, yaptıkları haberler sebebiyle gözaltına alındı,işkenceye ve çıplak aramaya maruz bırakıldı ve  3’ü tutuklandı. 

Yapılan çeşitli açıklamalarda Türkiye’de yüzde 90- 95'inin iktidarın kontrolü altında olduğuna dikkat çekilen medya çalışanları işsizlik baskısında, asgari ücretin altında maaşla ve sigortasız çalışmaya zorlanıyorlar.

Daha önce de belirttiğimiz üzere, basına yönelik bu baskılar;  gerçekleri gizleme,  gerçek dışı bilgi ve haberlerle halkı manipüle etme, yönlendirme gayesi taşıyor. Ancak, demokrasiyi, düşünce ve ifade özgürlüğünü, halkın haber alma, gerçekleri bilme hakkını hedef alan bu gaye, özgür basın çalışanlarının direnci ve direnişi sayesinde bu güne kadar boşa çıkarılabildi.

 “Dünya Basın Özgürlüğü Günü”’vesilesi ile tüm basın emekçilerinin bu onurlu direncini bir kez daha selamlıyor,  basın özgürlüğü çerçevesinde , medya araçları ve gazeteciler  üzerindeki siyasi vesayet , ekonomik baskı  ve yargı baskısı da dahil  her türlü baskıya son verilmesini, gazetecilerin çalışma koşullarının düzeltilmesini, örgütlenme özgürlükleri önündeki engellerin kaldırılmasını, gazetecilere yönelik yargı tacizine son verilerek tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmalarını istiyoruz. 

Tutuklu gazetecilere özgürlük!                 

Halkın haber alma, gerçekleri bilme hakkı engellenemez!

Editör: Haber Merkezi