Diyette kebap yenir mi? Kebap kilo yapar mı? Diyetisyenden

Adana denince akla ilk kebap gelir. Hatta bu kentin mutfağının kebaptan ibaret olduğunu düşünenler bile vardır. Böyle bir kentte diyet yapılır mı? Diyet yaparken kebap yenir mi? Hadi gelin beraber bir göz atalım.

Adana’da diyetisyen olmanın zor olduğu düşünülüyor. Çünkü Adana, damak tadına hitap eden mükemmel lezzetlerin şehri. Bu lezzetlerin şehrinde diyet yapmanın zor olduğu da düşünülüyor. Ancak aslında Adana, diyet yapmanın en kolay olduğu illerden biri. Neden mi? Adanalılar bilir, kebap siparişi vermeden önce masanıza yeşillikler ve salata konur. Ezme salatası, mevsim salatası, soğan salatası, turp, tere, maydanoz masada olmazsa olmazlardandır. İşte Adana’da diyet yapmanın kolaylığı buradan gelir. Sizi önce salata ile kandırır, midenizi hafif doldurur ve kebap için hazırlar.

ADANA KEBAPTA 250-300 KALORİ MEVCUTTUR

1 porsiyon Adana kebap, gittiğiniz yere göre değişen gramajlarda servis edilir. Miktarı ortalama 100 ila 150 gram arasında değişir. İçerisine eklenen yağ miktarı da gittiğimiz kebapçıya göre değişir. Bu durum, kalori miktarına da etki eder. En yağsız olanından hesap etmeye çalışırsak, 1 porsiyon kebap ortalama 250-300 kalori arasında değişir. Tabii yanında tükettiğiniz ekmek ve mezeler hariç. Diyet yapıyor olsanız dahi, el büyüklüğünü geçmeyecek miktarda ekmekle birlikte 1 porsiyon kebap tüketebilirsiniz. Asıl önemli olan bunu ne sıklıkla tükettiğinizdir. Haftada 2-3 defa veya daha fazla kebap tüketmek, kilo verme sürecini olumsuz etkileyebilir.

Adana’da diyetisyen iseniz, danışanlarınız mutlaka sizden kebap isteyecek, hatta bazıları “ben haftada bir kebabımı yerim, ona karışmayın lütfen” diyecektir. Bize de diğer öğünleri dengeli tüketmelerini sağlamak düşüyor. Güzel ülkemizin her ilinin ayrı bir lezzeti var. Adana’da kebap vazgeçilmezdir. Farklı şehirlerde yaşıyor olsanız bile.

İşte Adana’da kebap yiyerek diyet yapmanın püf noktaları:

  • Kilo kontrolü sağlamaya çalışıyorsanız, diyetisyeninizin kontrolünde haftada veya 15 günde bir defa tüketebilirsiniz.
  • Öncelikle gelen salatalardan ve yeşilliklerden bolca tüketerek yemeye başlandığında, etin içerisindeki kolesterol ve yağın bir miktarının emilmeden atılması sağlanabilir.
  • Ekmek tüketiminde kontrollü olmak da fayda var. Tükettiğiniz miktar büyüklüğünü geçmemeli.
  • Kebap öncesinde gelen fındık lahmacun ve pideyi tüketiyorsanız, ekmeğinizi daha da azaltmanız gerekir.
  • Kebabın yanında meze de geliyorsa, kalorisi yüksek olanlar yerine kızartılmamış, yoğurtlu hafif olan mezeleri tercih etmeye çalışın.
  • İçecek olarak herhangi bir sağlık probleminiz yoksa, probiyotik özelliği de olan şalgam iyi bir tercih olacaktır. Kebabın olmazsa olmazı ayran da sağlıklı bir tercih olacaktır.
  • Yemek sonrası ikramlıklara dikkat edin. İlla yiyecekseniz tatlı yerine meyve tercih edin. Tatlı hakkınızı başka zamana saklayın.
  • Kebap yediğiniz gün ve bir sonraki gün mutlaka sporunuzu eksik etmeyin.
  • Siz de kebap yemeyi seviyor ve aynı zamanda diyet yapıyorsanız; damak lezzetinizden vazgeçmeden, sosyal yaşantınızı kısıtlamadan beslenme alışkanlıklarınıza yön verebilir, kilo verme sürecini keyifli hale getirebilirsiniz.