Gülcan Kış: “Pahalılık Yabancı Turistleri Kaçırıyor” Gülcan Kış: “Pahalılık Yabancı Turistleri Kaçırıyor”

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 4 yıl aradan sonra ilk kez indirerek piyasalarda büyük bir etki yarattı. 50 baz puanlık düşüşle faiz dalgalanmaları yüzde 4,75-5,00 arasındaki farka göre Fed'in bu kararı, döviz kurları üzerinde nasıl bir etki yarattı? İşte 19 Eylül 2024 döviz kurları ve piyasalardaki son durum.

Fed'in faiz indirimi sonrasında dolar, Türk Lirası karşısında dalgalı bir seyir izlemeye başladı. Sabah saatlerinde dolar/TL kuru 34,13  TL seviyelerinde işlem görürken, Euro/TL kuru 38,06 TL civarında dengelendi. Uzmanlar, faiz indirimine rağmen doların güçlenmesinin yüzde enflasyonist endişelere bağlı olduğunu belirtiyor.

Faiz indirimi, Fed'in sıkı para politikasından yönlendirme olarak çıkış sinyali olarak kullanılırken, bu kararın temkinli bir şekilde karşılanıyor. Türkiye'deki döviz piyasalarında faiz indiriminin kısa vadeli TL üzerinde olumlu bir etki yaratması sağlanırken, küresel piyasaların bu etkiyi sınırlayabileceği ifade ediliyor.

Fed'in faiz indirimi sonrası döviz kurlarındaki hareketlilik dikkat çekici olsa da, uzun süreli küresel ekonomik gelişmelerin döviz piyasalarına etkisi izlenecek. Yatırımcılar, özellikle ABD'deki ekonomik büyüme ve enflasyonun dikkate alınmadan stratejilerini belirlemeye devam ediyor.

Editör: Haber Merkezi