Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu, bugün yayınladığı yeni raporda, geçen yıl 85 ülkede en az 242 milyon çocuğun sıcak hava dalgaları, kasırgalar, seller ve diğer aşırı hava olayları nedeniyle eğitimine ara verildiğini bildirdi.
UNICEF, iklim tehlikeleri nedeniyle 2024 yılında dünya genelinde okula giden her yedi çocuktan birinin okuldan uzak kalacağını bildirdi.
Raporda ayrıca bazı ülkelerde hava koşulları nedeniyle yüzlerce okulun yıkıldığı, özellikle Asya ve Sahra Altı Afrika'daki düşük gelirli ülkelerin bundan en çok etkilendiği belirtildi.
Ancak diğer bölgeler de aşırı hava koşullarından muaf değildi, İtalya'da yılsonuna doğru meydana gelen şiddetli yağmurlar ve seller 900.000'den fazla çocuğun okulunu aksattı. İspanya'daki felaket sel felaketi sonrasında binlercesinin dersleri durduruldu.
UNICEF, Güney Avrupa'nın ölümcül sellerle, Asya ve Afrika'nın ise sel ve kasırgalarla boğuştuğu bir dönemde, "geçtiğimiz yıl okulların kapanmasına neden olan en önemli iklim tehlikesinin sıcak hava dalgaları " olduğunu ve dünyanın şimdiye kadarki en sıcak yılını yaşadığını söyledi.
UNICEF, yalnızca nisan ayında 118 milyondan fazla çocuğun eğitiminin aksadığını, batıdaki Gazze'den güneydoğudaki Filipinler'e kadar Orta Doğu ve Asya'nın büyük bir bölümünde haftalarca süren ve sıcaklıkların 40 santigrat derecenin (104 Fahrenheit) üzerine çıktığı kavurucu bir sıcak hava dalgasının yaşandığını bildirdi.
UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell bir bildiride, "Çocuklar, daha güçlü ve daha sık sıcak hava dalgaları, fırtınalar, kuraklıklar ve seller de dahil olmak üzere hava kaynaklı krizlerin etkilerine karşı daha savunmasızdır," dedi. "Çocukların vücutları benzersiz bir şekilde savunmasızdır. Daha hızlı ısınırlar, daha az verimli terlerler ve yetişkinlerden daha yavaş soğurlar. Çocuklar, kavurucu sıcaktan hiçbir şekilde kurtulma imkânı sunmayan sınıflarda konsantre olamazlar ve yol sular altında kalırsa veya okullar yıkılırsa okula gidemezler."
2024'te etkilenen çocukların yaklaşık %74'ü orta ve düşük gelirli ülkelerdeydi ve bu, iklimsel aşırılıkların en yoksul ülkelerde nasıl yıkıcı bir etkiye sahip olmaya devam ettiğini gösteriyor. Sel, Nisan ayında Pakistan'da 400'den fazla okulu harap etti. Afganistan'da Mayıs ayında 110'dan fazla okulu tahrip eden şiddetli sel baskınlarının ardından sıcak hava dalgaları yaşandı, UNICEF söyledi.
Güney Afrika'da aylardır süren kuraklık, El Niño hava olayıyla daha da kötüleşti ve milyonlarca çocuğun eğitimini ve geleceğini tehdit etti .
Ve krizler azalma belirtisi göstermedi. Afrika açıklarındaki Hint Okyanusu'ndaki yoksul Fransız toprağı Mayotte, Aralık ayında Siklon Chido tarafından harabeye çevrildi ve bu ay tekrar Tropikal Fırtına Dikeledi tarafından vuruldu, adalardaki çocuklar altı hafta boyunca okullarından uzak kaldı.
Siklon Chido, Afrika anakarasında eğitime erişimin zaten derin bir sorun olduğu Mozambik'te de 330'dan fazla okul ve üç bölgesel eğitim birimini yok etti.
UNICEF, dünyadaki okulların ve eğitim sistemlerinin aşırı hava olaylarının etkileriyle başa çıkmak için "büyük ölçüde yetersiz donanımlı" olduğunu söyledi.