BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi Cuma günü, dünya çapında “vatandaşlık olmadan yok olan ve gölgelerde yaşayan” yaklaşık 4,3 milyon vatansız insanın yaşamını iyileştirmek için daha güçlü siyasi taahhüt ve eylem çağrısında bulundu.
Filippo Grandi, Vatansızlığın “yaygın ve ciddi bir insan hakları ihlali” olduğu kadar “insanlığın başına bela” olduğunu söyledi.
“Temel vatandaşlık hakkından yoksun bırakılanlar, doğmuş veya vatansız bırakılmış olanlar, yıkıcı bir yasal belirsizlikle karşı karşıya. Temel insan haklarına erişmeleri ve topluma tam olarak katılmaları engellenir. Hayatlarına dışlanma, yoksunluk ve marjinalleşme damgasını vuruyor.”
Hepimiz aitiz
Bay Grandi, Cuma günü, BM mülteci kuruluşu UNHCR tarafından on yıl veya 2024 yılına kadar vatansızlığı sona erdirmeyi amaçlayan bir kampanya olan #IBelong'un sekizinci yıldönümünü kutlarken temyizde bulundu.
Ara dönemde ilerleme kaydedilmiştir. Yaklaşık 450.000 vatansız kişi ya vatandaşlık almış ya da vatandaşlıkları teyit edilmiştir.
Ek olarak, Asya, Avrupa, Afrika ve Amerika kıtalarında on binlerce insan, yeni yürürlüğe giren yasal değişiklikler sayesinde artık vatandaşlığa giden bir yola sahip.
Çoğu insan vatandaşlığını büyük ihtimalle hafife alsa da, evrakların olmaması hayatı zorlaştırabilir - şu anda 30'lu yaşlarında olan Linda'nın hayatının çoğunu bildiği bir şey.
'Artık kesinlikle varım'
Moskova'da doğmuş olmasına rağmen, Linda'nın Rus vatandaşlığı yoktu. Ortadoğulu olan annesi ülkeye gazetecilik okumak için gelmişti. Vatansız olduğu için Linda da aynı statüye sahipti.
Belgeler olmadan, Linda bir banka hesabı açamaz, bir daire kiralayamaz ve hatta telefonu için bir SIM kart bile alamazdı.
“10 Kasım 2018'de Rus vatandaşlığı aldığıma dair bir bildirim mektubu aldım. Çok duygusal bir andı… Artık kesinlikle var olduğumu hissettim” dedi, vatandaş olduktan birkaç yıl sonra UNHCR'ye verdiği bir röportajda.
Küresel sorun, yerel çözümler
BM ajansı, #IBelong kampanyasının başlatılmasından bu yana diğer adımlar ve çözümler hakkında rapor verdi.
Üç ülke, vatansızlığın temel nedenlerinden biri olan cinsiyet ayrımcı vatandaşlık yasalarında reform yaptı. Bununla birlikte, 24 hükümet, kadınlara , erkeklerle aynı temelde, çocuklarına vatandaşlık verme konusunda eşit haklar tanımayı reddetmeye devam ediyor.
Ayrıca, BMMYK, genellikle ırk, din veya etnik kökene dayalı ayrımcılığa dayanan vatansızlığı sona erdirmek için kaydedilen ilerlemenin başka engellerle karşılaşmaya devam ettiğini söyledi .
Bay Grandi, " Vatansızlık birçok farklı nedeni olan küresel bir sorun olmaya devam etse de, genellikle çok basit yerel çözümlerle çözülebilecek bir sorundur" dedi.
"Dünyanın dört bir yanındaki hükümetleri ve yasa koyucuları , kampanyanın önümüzdeki iki yılını eylemi hızlandırmak ve milyonlarca insanı geride bırakmaya devam eden yasal ve politika boşluklarını kapatmak için kullanmaya çağırıyorum."