Adana TMMOB İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Çukurova Gazeteciler Cemiyetinde 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinin ikinci yıldönümü dolayısıyla bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı TMMOB Adana İKK Sekreteri Kerem Şahin yaptı.
6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 7.7 ile 7.6 büyüklüklerindeki iki yıkıcı deprem, Doğu Anadolu Fay Hattı'nda büyük bir yıkıma neden oldu. Depremler ve ardından yaklaşık bir yıl süren artçı sarsıntılar, 11 ili etkiledi. Özellikle Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya en ağır hasarı alan iller oldu. Depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen, birçok insan hala çadır ve konteyner kentlerde yaşam mücadelesi veriyor. Sağlık, eğitim ve barınma sorunları devam ederken, yüzbinlerce vatandaş doğup büyüdükleri şehirlerden göç etmek zorunda kaldı.
Resmi verilere göre, depremlerde 50 binden fazla insan hayatını kaybetti, yaklaşık 40 bin bina yıkıldı ve 200 binden fazla bina ağır hasar gördü. Depremlerin ardından başlayan yargı süreçleri devam ediyor. Ancak, depremden etkilenen illerde kaç yapının imar affından faydalandığına dair net bilgiler kamuoyuyla paylaşılmadı. Elazığ hariç, 10 ilde imar affından faydalanan yapı sayısının 294.165 olduğu çeşitli kaynaklarda belirtildi. İmar affından faydalanan yapılardan kaçının depremde yıkıldığı ise açıklanmadı.
Adana'da 13 bina yıkıldı ve 461 can kaybı yaşandı. İki yılın sonunda Adana'da 3.297 ağır hasarlı ve 4.062 orta hasarlı yapı yıkılmayı veya güçlendirilmeyi bekliyor.
TMMOB, 6 Şubat depremlerinin ikinci yıldönümünde, Türkiye'nin deprem gerçeğini bir kez daha hatırlattı. Türkiye'nin tamamının deprem riski altında olduğu vurgulandı. Bilim insanları, ülkenin depreme karşı dirençli olmadığını belirtiyor. Kaçak yapılaşma, plansız kentleşme, imar afları, binaların periyodik kontrollerinin yapılmaması ve kentlerin yapı risk haritalarının oluşturulmaması gibi nedenler, gelecekteki depremlerin de benzer yıkımlara yol açabileceğini gösteriyor.
TMMOB, deprem öncesi alınması gereken önlemlerin alınmadığını ve ülkeyi yönetenlerin deprem gerçeğinden ders çıkarmadığını ifade etti. Deprem sonrası arama kurtarma faaliyetlerinin yetersiz kaldığı, barınma, eğitim ve sağlık hizmetlerinin aksadığı belirtildi. Ayrıca, afet koşullarının rant aracına dönüştürüldüğü ve kamusal denetimlerin yok sayıldığı eleştirildi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklikle, güvenli yapı üretim süreçlerini öteleyen bir karar alması da eleştirildi. Bu karar, bilim ve teknikten uzak, keyfi bir uygulama olarak değerlendirildi.
TMMOB Adana İKK, 6 Şubat depremlerinin yıldönümünde, benzer acıların bir daha yaşanmaması için farkındalık yaratmak amacıyla bir dizi etkinlik düzenledi. Bu etkinlikler arasında VR gözlüklerle deprem sonrası deneyim, panel, meşaleli yürüyüş ve anma töreni yer aldı.
Etkinlik Programı:
-
3-4 Şubat: Atatürk Parkı'nda VR gözlüklerle deprem sonrası deneyim (10.00-16.00)
-
5 Şubat: Orhan Kemal Kültür Merkezi'nde panel (14.00)
-
5 Şubat: AKSA Gaz Kavşağı'nda meşaleli yürüyüş (19.00)
-
6 Şubat: Yıkılan Alpargün Apartmanı'nda anma töreni (04.17)
TMMOB, depremzedelerle dayanışma içinde olduğunu ve benzer acıların bir daha yaşanmaması için mücadele edeceğini bir kez daha vurguladı.