Guatemala, Honduras ve El Salvador'dan oluşan Orta Amerika'nın Kuzey Üçgeni, uzun zamandır sosyal huzursuzluk, yoksulluk, şiddet ve yolsuzlukla boğuşuyor, kısmen ABD'nin bölgenin iç işlerine karışmasına yüzyıllardır atfedilebilir. Kriz, bu ülkelerden birçok insanın daha iyi bir yaşam arayışı için kaçmasına neden oldu.
Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Washington ve Mexico City'nin "Kuzey Üçgeni'ne acil yardım sağlamak ve göçün temel nedenlerini bölgeden Amerika Birleşik Devletleri'ne ele almak" için "ortak çıkar" olduğunu söyledi.
Meksika Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador ile Cuma günü konuşan Harris - Washington'un Meksika ve Orta Amerika ülkelerinden gelen göçü önemli ölçüde azaltma çabalarına liderlik etmekle görevli - Meksika'yı şiddet ve yolsuzlukla mücadele için ABD ile ekip oluşturmaya çağırdı.
Harris, Meksika başkanına hitaben konuştu; "Sen ve ben, çoğu insanın evden ayrılmak istemediğine dair bir anlayış ve inançtan önce tartıştık ve bunu yaptıklarında, bunun nedeni genellikle bir zarardan kaçtıkları veya içinde fırsat olmadığı için ayrılmaya zorlandıkları içindir.
Harris, ABD yaklaşımının krizi çözmek için müttefiklerle, bölgedeki ve dünyadaki ülkelerle, özel sektör ve toplum kuruluşlarıyla çalışmayı içereceğini belirtti. Bölgede herhangi bir "acil rahatlamanın" ne şekilde olacağını belirtmedi.

Lopez Obrador Harris'e ABD'nin Meksika'nın göç meselelerinde yardımına güvenebileceğini ve onunla görüşmek istediği "özel bir önerisi" olduğunu söyledi.
Toplantı öncesinde Meksika başkanı, ABD hükümetinin kendi yönetimine karşı çalıştığını söylediği yerel bir yolsuzlukla mücadele gözlemcisine yapılan ödemelerin vergi kayıtlarını gösterdikten sonra Washington'un Meksika'nın içişlerinden uzak durmasını talep etti.
Lopez Obrador, "Egemenliğimizi ihlal eden müdahaleci bir eylemdir." Diyen Lopez Obrador, ülkesinin ABD Büyükelçiliğine resmi bir diplomatik protesto notu sunduğunu da sözlerine ekledi.
"Bu yüzden [ABD hükümetinden] bunu bizim için netleştirmesini istiyoruz. Yabancı bir hükümet siyasi gruplara para sağlayamaz."
Yolsuzluğa ve Cezasızlığa Karşı Meksikalılar olarak bilinen gözlemci, sosyal demokrat başkanı eleştiren sayısız iddiada bulundu ve USAID'i mali destekçilerinden biri olarak kamuya açıkladı.
Sınır Krizi

ABD, on binlerce kaçak göçmen, Meksika ile güney sınırından ülkeye girmeye çalışırken, on yılların en büyük göç kriziyle karşı karşıya. ABD Gümrük ve Sınır Koruma verileri, sınır görevlilerinin yalnızca Mart ayında 172.000'den fazla olası göçmenle karşılaştığını ve bundan önceki ay 100.000'den fazla kişiyi gözaltına aldığını gösteriyor. Dalgalanma, sınır devriyesi güçlerini kırılma noktasına kadar uzattı ve sınır dışı edilmeyi bekleyenler için veya refakatsiz küçükler durumunda yeniden yerleşim için büyük yer sıkıntısına neden oldu. Cumhuriyetçi milletvekilleri, Demokratların Donald Trump'ı başkanlığı sırasında faaliyet göstermekle suçladıkları aynı türden, gözaltı merkezlerinde "kafeslerdeki çocukların" görüntülerini yayınladılar.
Geçtiğimiz ay ABD'ye göçmen gönderme konusunda öncü ülkelerden biri olan Guatemala Devlet Başkanı Alejandro Giammattei, Biden yönetiminin "çocukları almak" konusundaki istekliliği konusundaki "kafa karıştırıcı" mesajlarının krize katkıda bulunduğunu söyledi.
Muhafazakarlar, Demokrat'ın göreve geldiği ilk haftalarda göçle ilgili neredeyse bir düzine katı Trump dönemi direktifini hurdaya çıkarmak için Biden yönetimini geniş çapta alaya aldılar. Bu arada Beyaz Saray, krizden Trump'ı ve göçün "döngüsel" doğasını sorumlu tuttu.
Biden yönetiminin Ocak ayında yürürlüğe koyduğu politikalar arasında, Trump sınır duvarının inşasının neredeyse tamamen durması, "sert ve aşırı göçmenlik uygulamalarına" son verme sözü, sığınma sistemini "eski haline getirme ve genişletme" taahhüdü ve " ABD'de yaşayan tahmini 11 milyon belgesiz göçmen için "vatandaşlığa giden yol".
Orta ve Güney Amerika'nın çoğu, onlarca yıllık istikrarsızlık, yoksulluk, şiddet ve yolsuzluktan muzdaripti, bu kısmen zayıf yerel liderlik ve oligarşik yönetime, kısmen de bölgeye ABD karışmasının tarihine atfedilebilir. Amerika Birleşik Devletleri 1950'den beri Latin Amerika'ya 50'den fazla kez askeri olarak veya CIA aracılığıyla müdahale etti, 1954'te Guatemala'da bir darbe düzenledi, 1980'ler boyunca El Salvador ve Nikaragua'daki ölüm mangalarını finanse etti, 1989'da Panama'yı işgal etti ve askeri darbeyi destekledi. ülkenin demokratik olarak seçilmiş başkanını deviren 2009'da Honduras'ta.