Güvenlik Konseyi, 'açlık tsunamisinin' birden fazla kıtlığı tetikleyebileceği konusunda uyardı

Çatışma kaynaklı kıtlık ve yaygın gıda güvensizliği riskleri artmaya devam ederken, BM Acil Yardım Koordinatörü Perşembe günü Güvenlik Konseyi'ni birbiriyle bağlantılı krizleri ele almaya ve etkilenen bölgelerde kalıcı barışı sağlamaya yönelik çalışmaya çağırdı.

İnsani İşler şefi Martin Griffiths, Etiyopya'daki çatışmanın etkisiyle ilgili önceki uyarıları hatırlattı,

Somali

Şu anda 200.000'den fazla insanın kıtlık riski altında olduğu ve Kasım ayına kadar 300.000'e ulaşması beklenen bir rakamın “milyonlarca daha” açlığın eşiğinde olduğu Somali'ye yaptığı son geziden bahsetti.

Son insani değerlendirmeler, yüz binlerce insanın felaket düzeylerinde açlıkla karşı karşıya olduğunu veya Entegre Aşama Sınıflandırma sisteminin 5. aşaması - nihai, en yıkıcı aşama olduğunu belirledi.

OCHA şefi, “Bundan daha kötü olamaz” diyerek, yaygın acıların çatışmanın doğrudan ve dolaylı etkisine ve “savaşan tarafların davranışlarına” bağlı olduğunu belirtti.

'Savaş taktiği'

Bay Griffiths, sivillerin nasıl öldürüldüğünü ve yaralandığını özetleyerek “benzer bir örüntünün her bağlamda tekrarlandığını” gözlemledi; zorla yerinden edilen aileler; pazar ve iş erişimi kesintiye uğradı; yiyecek stokları yağmalandı; genel ekonomik düşüş, gıdaları savunmasızlar için erişilemez hale getirir.

"En aşırı durumlarda, savaşan taraflar, sivillerin hayatta kalmak için güvendiği ticari malzemelere ve temel hizmetlere erişimi kasıtlı olarak kesti" dedi.

“Açlık bir savaş taktiği olarak kullanılıyor”.

İnsani yardım ekipleri “yardım hattını” uzatırken, müdahale, taciz ve saldırılar genellikle ihtiyacı olanlara erişimi engelliyor.

OCHA şefi, "İnsani yardım görevlileri kalacak ve teslim olacak, ancak bazı bağlamlardaki koşullar kabul edilemez" dedi.

Açlık

Bu arada, kuraklık, artan küresel emtia fiyatları ve COVID-19 ve Ukrayna savaşının etkileri de gıda güvensizliği ve sefaleti artırıyor.

Ve Güney Sudan, Nijerya, Etiyopya, Yemen, Afganistan ve Somali'deki insanlar kuraklık, sel, çölleşme ve su kıtlığıyla karşı karşıya kalırken “gerçek anlamda iklim değişikliğinin ön saflarında” yer alıyorlar.

Anlık görüntüler

Yemen'de yedi yıldan fazla süredir devam eden silahlı çatışmalar ortalığı kasıp kavurdu ve yaklaşık 19 milyon insanı ciddi şekilde gıda güvenliğinden yoksun bıraktı.

Yardım Koordinatörü, fon açıklarının durumu daha da kötüleştirebileceği konusunda uyararak, "Tahmini 160.000 kişi felaketle karşı karşıya ve 538.000 çocuk ciddi şekilde yetersiz besleniyor" dedi.

Geçen yıl Güney Sudan , insani yardım personeli ve varlıklarını hedef alan 319 şiddet olayıyla yardım görevlisi olmak için en tehlikeli yerlerden biriydi.

Bu arada, Etiyopya'daki Afar, Amhara ve Tigray'de 13 milyondan fazla insanın hayat kurtaran gıda yardımına ihtiyacı var.

Kuzey Etiyopya'da insani yardım sağlanmasında iyileştirmeler görülürken, "son haftalarda düşmanlıkların yeniden başlaması son ilerlemeleri bozuyor" dedi.  

BM, kuzeydoğu Nijerya'ya dönerek , çatışmalardan etkilenen Adamawa, Borno ve Yobe eyaletlerinde, Haziran ve Ağustos arasında zaten acil durum seviyeleriyle karşı karşıya olan 588.000 kişi de dahil olmak üzere 4,1 milyon insanın yüksek düzeyde akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya olduğunu tahmin ediyor. insani yardım için ulaşılamaz durumdaydı.

"Bu alanlarda gıda güvenliği değerlendirmeleri yapılamamıştı, ancak bazı insanların zaten felaket seviyesinde olduğundan ve ölüm riskiyle karşı karşıya olabileceğinden korkuyoruz" dedi.

Harekete geçmek

İnsani yardım şefi, büyükelçilere, çatışmalara ve diğer şiddet içeren durumlara "barışçıl ve müzakere edilmiş çözümler" peşinde koşmak için hiçbir taş bırakmadan harekete geçilebileceğini hatırlattı.

İkinci olarak, Devletler ve silahlı gruplar, insani yardımın engelsiz geçişini sağlamak için uluslararası insani ve insan hakları hukuku kapsamındaki yükümlülüklerine uymalıdır.

Bay Griffiths ayrıca iklim değişikliğinin hem şimdi hem de önümüzdeki on yıllar boyunca "barış ve güvenliğin merkezinde yer alan" bir sorun olduğunun altını çizdi.

Tüm Üye Devletlere “iklim adaptasyonu ve hafifletme için daha uzun vadeli bir yaklaşıma öncelik vermelerini ve finansmanın önemli bir kısmını – kredi olarak değil, hibe olarak – temin etmelerini” istedi.

“Zaman bizden yana değil” diyerek sözlerini tamamladı.

alevleri havalandırmak

Orta Amerika gezisinden yeni dönen Dünya Gıda Programı ( WFP ) şefi David Beasley, çatışmanın halihazırda şiddetli bir açlık krizinin “alevlerini nasıl alevlendirdiğini” ilk elden gördü.

Darién Gap'in zorlu geçiş noktasından Guatemala'ya kadar, "tamamen çaresizlik içinde" kuzeye göç eden insanlardan "trajik hikayeler" anlattı.

“İklim krizinin etkisi ve COVID'in devam eden dalgalanma etkileri, birçok ailenin başa çıkma yeteneğini çoktan tüketti” dedi.

"İnsanlar hiçbir şeyleri kalmadığını hissediyorlar - kalıp açlıktan ölebilirler ya da daha iyi bir gelecek şansı için ayrılıp ölümü göze alabilirler."

'Benzeri görülmemiş' küresel acil durum

WFP şefi, artan kitlesel açlık ve kıtlık tehdidi altında, “benzeri görülmemiş büyüklükte küresel bir acil durumla karşı karşıya olduğumuzu” savundu.

Ve Ukrayna ihtilafı başladığından beri, “açlık dalgası “tsunamiye” dönüştü, diye devam etti ve 82 ülkede 345 milyona yakın insanın “açlığa doğru ilerlediğini” kaydetti.

"Bu bir rekor - şu anda pandemi başlamadan önceki akut gıda güvensiz insan sayısının 2,5 katından fazla".

Bay Beasley, dünya çapında yüz milyonlarca kişinin karşı karşıya olduğu korkunç durum hakkında şaşırtıcı istatistikler sundu.

Şiddetli çatışmalar milyonlarca “suçsuz sivili açlığa ve kıtlığa daha da yaklaştırırken” Konseyden “dünyanın şu anda acilen ihtiyaç duyduğu insani liderliği göstermesini ve… küresel bir gıdayı besleyen açlık ve çatışma kısır döngüsünü kırmasını” istedi. kontrolden çıkmakla tehdit eden güvensizlik krizi”.

Bay Beasley, "Dünyanın aç insanları doğru olanı yapacağımıza güveniyor ve onları hayal kırıklığına uğratmamalıyız" diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: Güven BOĞA