Adana Barosu, sokak hayvanlarının öldürülmesini amaçlayan yasa teklifinin derhal geri çekilmesi gerektiğini belirtti. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, 12 Temmuz 2024 tarihinde yaptığı basın açıklamasıyla 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılması planlanan değişiklik önerisini duyurdu. Bu yasa değişikliği, sokak hayvanlarının yerel yönetimlerce toplanarak "kamu güvenliği" gibi muğlak gerekçelerle "ötanazi" adı altında öldürülmesini öngörüyor.

Adana Barosu'ndan yapılan açıklamada, bu düzenlemenin kabulü halinde büyük bir hayvan katliamı riskinin doğacağı vurgulandı. Açıklamada, "Medeniyetin ulaştığı bu zamanda sokak hayvanlarını öldürmeyi amaçlayan yasa çıkarmayı düşünmek hukuka ve vicdana sığmaz. Sokak hayvanlarının rehabilitasyonu ve korunması için daha insani ve etkili çözümler aranmalıdır" denildi.

Uluslararası Normlara Aykırı

Adana Barosu, sokak hayvanlarının toplanarak öldürülmesi gibi bir yaklaşımın Uluslararası Hayvan Hakları normlarıyla çeliştiğini belirtti. Sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve yeniden sokaklara bırakılması dünya genelinde kabul gören en iyi uygulama olarak gösterildi.

Kamuoyuna Danışılmalı

Baro, yasa teklifi hazırlanırken kamuoyu ile tartışılması ve paylaşılması gerektiğini, oldu bittiyle yapılacak yasal düzenlemelere karşı olduklarını ifade etti. "Sokak hayvanlarına dair mevzuat yıllar içerisinde gelişme gösterirken böylesine sokak hayvanlarını yok etme yasası kabul edilemez. Yasa teklifi derhal geri çekilmelidir" denildi.

Pazarcık'ta 5.0 Şiddetinde Deprem Meydana Geldi Pazarcık'ta 5.0 Şiddetinde Deprem Meydana Geldi

Bu yasa değişikliği önerisi, sokak hayvanlarının geleceği hakkında ciddi endişeler yaratırken, toplumun geniş kesimleri tarafından tepkiyle karşılanıyor. Adana Barosu, bu hukuka ve vicdana aykırı yasa teklifinin bir an önce geri çekilmesi çağrısında bulundu.

Editör: Haber Merkezi