KAZANILMIŞ HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ!

ADANA - Bugün, Adana'da gerçekleştirilen basın toplantısında BES Adana Şube Sekreteri Ali Duran, iktidarın ekonomik politikalarını eleştirerek, çalışanların kazanılmış haklarına yönelik saldırılara karşı duracaklarını vurguladı.

Değerli Basın Emekçileri,

İktidarları boyunca uyguladıkları ekonomik politikalarla halktan aldıklarını, küçük bir azınlığa servet olarak aktardılar. Her üç ayda bir övünerek anlattıkları ekonomik büyümenin, işsizliği azaltmadığını, gelir eşitsizliğini derinleştirdiğini ve gerçek anlamda bir kalkınma sağlamadığını görmezden geldiler. Ekonomik politikalarının başarısızlığa uğradığı her seferinde bizlerden fedakârlık isteyip, seferberlik çağrıları yaparak küçük birikimlerimize göz diktiler.

Tarım Orkam-Sen 23. Yılında Mücadeleye Kararlılıkla Devam Ediyor Tarım Orkam-Sen 23. Yılında Mücadeleye Kararlılıkla Devam Ediyor

Bizler bu ekonomik krizin sebebi değil, mağdurlarıyız. Ekonomik krizin derinleştiği süreçte iktidarın en üst makamından “kriz varsa fırsat vardır” diyerek, sermaye sahiplerinin bu krizi nasıl değerlendirmeleri gerektiği açıkça beyan edilmiştir. Pandemi ve sonrasında yaşanan süreçte şirketler ve finans kurumları devasa karlar açıklamış, kriz ortamından nasıl faydalandıklarını göstermişlerdir. Buna karşılık bizlere, yoksullaşmamızın çözümü olarak masalarımızdaki tabakları küçültmemiz istenmiştir.

"Tasarruf Paketiyle Kazanılmış Haklarımızı Ortadan Kaldırmaya Çalışıyorlar"

Seçim sürecinde krizi görmezden gelen iktidar, 2028 yılına kadar seçim olmayacağı gerekçesiyle 13 Mayıs’ta "kamuda tasarruf ve verimlilik paketi" açıkladı. Bu sözde tasarruf paketinde, kazanılmış haklarımızı ortadan kaldıran düzenlemelerin yanında, kamuda istihdamı emekli olanların yerine alınacak personelle sınırlandırarak genç istihdamının önünü kapatmış ve kamudaki iş yoğunluğunu içinden çıkılmaz hale getirmiştir.

Biz, açıklanan ve bir türlü uygulanmayan sözüm ona onlarca tasarruf paketi gibi, bu tasarruf paketinin de bizlerin kazanılmış haklarını ortadan kaldırmayı amaçladığını biliyoruz.

"Gerçekten Tasarruf Yapılacaksa:"

  • Fedakarlığı Biz Emekçiler Değil: Gereksiz lüks ve şatafat içinde yaşayanlar yapmalıdır. Kamu kaynakları üzerinden olağanüstü gelir elde edenler, birden fazla yerden maaş alan yandaş yönetici ve bürokratların gelirlerinden tasarruf yapılmalıdır.
  • Mülakat Hırsızlığı: Kamunun yarattığı istihdam olanaklarını niteliksiz kadrolarla dolduranlar tasarruf yapmalıdır.
  • Ekonomik Kaynaklarımız: Ekonomik kaynaklarımıza el koyan faiz ve rant sahipleri tasarruf yapmalıdır.
  • Kamu-Özel Ortaklığı: Kamu-özel iş birliği adı altında kendilerine servet aktarılanlar tasarruf yapmalıdır.
  • Kur Korumalı Mevduat: Merkez Bankası’nı dolandıranlardan fedakârlık yapmalarını bekliyoruz.
  • Servet Vergisi: Rant, faiz, kur korumalı mevduat ve kamu özel iş birliği yoluyla servet elde edenlerden servet vergisi alınmalıdır.

"Bizlerle Aynı Gemide Değilsiniz"

Her ekonomik kriz döneminde biz kamu emekçilerini ve yoksulları "aynı gemideyiz" safsatası ile fedakârlık yapmaya davet eden iktidar ve sermaye sahiplerine diyoruz ki; hayır, bizler sizinle aynı gemide değiliz. Sizler krizlerden devasa karlar elde ederek çıkarken, bizler her krizden sonra daha fazla yoksullaştık.

Bu nedenle bizleri daha fazla mağdur etmeden:

  • Servis Hakkımız: Başta mücadeleyle elde ettiğimiz servis hakkımıza dokunulmamalı ve servis hakkı olmayan bütün emekçilere servis imkânı sağlanmalı, sağlanamayan yerlerde yol ücreti ödenmelidir.
  • İnsan Onuruna Yakışır Ücret: İnsan onuruna yaraşır bir ücret ve refah payı verilmelidir.
  • 3600 Ek Gösterge: Bütün emekçilere 3600 ek gösterge verilmeli ve ek ödemelerin temel ücrete yansıtılması için acil yasal düzenleme yapılmalıdır.
  • SGK Uzmanlık Sınavı: SGK Çalışanlarına yönelik kurum içi uzmanlık sınavı açılmalıdır.
  • Geriye Dönük İkramiyeler: 666 Sayılı KHK ile iptal edilen SGK ve İşkur emekçilerinin geriye dönük ikramiyeleri ödenmelidir.
  • Ücretsiz Öğlen Yemeği ve Kira Yardımı: Bütün emekçilere ücretsiz, nitelikli öğlen yemeği ve kira yardımı sağlanmalıdır.
  • İş Yoğunluğunun Azaltılması: Angaryaya dönüşen iş yoğunluğunun azaltılması ve acil personel alınması gerekmektedir.
  • Kreş ve Emzirme Odaları: İş yerlerinde ebeveyn hakkı olan kreş ve emzirme odaları açılmalıdır.
  • Mülakat Haksızlığına Son: Mülakat haksızlığına son verilmeli ve kurum sınavlarında liyakat esas alınmalıdır.

Whatsapp Image 2024 06 13 At 11.51.13 (1)

"Birlikte Mücadele Ediyoruz, Birlikte Kazanacağız!"

Değerli Basın Emekçileri, buradan iktidar ve yandaş sermaye sahiplerini uyarıyoruz. Yarattığınız kriz sonucunda devasa karlar elde ettiğiniz halde, bizleri her seferinde “aynı gemideyiz” safsatasıyla fedakârlık yapmaya çağırmaktan vazgeçin. Bu çağrılarınız inandırıcı olmadığı gibi, yaşam pratiğinde de bir karşılığı bulunmamaktadır. Sizler bu kriz sofralarından daha fazla servetle ayrılırken, biz emekçilerin daha fazla yoksullaştığını biliyoruz. Bu nedenle, bu krizden kimler ceplerini doldurup servetlerine servet kattıysa krizin bedelini de onların ödemesi için mücadelemizi büyüterek sürdüreceğimizi ilan ediyoruz.

Birlikte mücadele ediyoruz, birlikte kazanacağız!

Editör: Haber Merkezi