ADANA EKOLOJİ PLATFORMU; "SEYHAN BELEDİYESİ’NİN DÜZENLEDİĞİ “2025-2029 STRATEJİK PLANI AFET YÖNETİMİ ÇALIŞTAYI”NA KATILDIK"

Afet Çaliştayi 3-1

Adana ekoloji Platformunun konuyla ilgili açıklaması şu şekilde;

27 Ağustos 2024 Salı günü, çeşitli konularda masalar oluşturularak yapılan çalıştaya “çevre ve ekoloji açısından afet yönetimi” ve “kadınlar açısından afet yönetimi” masalarında Adana Ekoloji Platformu olarak yer aldık.

Çalıştay, Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin’in konuşması ile başladı. Önceden belirlenen gündem maddeleri ile ilgili görüşlerimizi paylaştığımız gibi, gündeme alınmayan konularda da belirlemelerde bulunduk. Seyhan’ın afetlere dirençli bir kent olabilmesi için öneriler sunduk.

Olası bir deprem afetine hazırlık çalışmaları kapsamında, mahalle birimi esas alınarak, muhtarlık merkezli “deprem acil kurtarma ekibi” kurulmalı ve eğitim ve ekipman ihtiyaçları karşılanmalıdır.

  • Yaşanan iklim yıkımı “afet” olarak kabul edilmelidir. Kentsel ısı adası etkisinin azaltılmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Artan sıcaklıklardan en çok etkilenecek olan yaşlılar ve kronik hastalıkları olanlar için özel bir çalışma yürütülmelidir.
  • İklim krizi sonucu ani ve olağan dışı yağışlar sonucu oluşacak sel afetine karşı belediye araç ve ekipman hazırlığı yapmalıdır.
  • Yaşanan ve giderek artış göstererek yaşanacak olan kuraklık afetine karşı önlemler alınmalıdır. Seyhan İlçe sınırlarında yaşayan ve tarımsal üretim yapanlarla Seyhan Belediyesi güçlü bir organizasyon ile bağ kurmalıdır. Kuraklığa dayanıklı ürünlere geçilmesi, kapalı sistem sulama gibi konularda teşvik ve ikna yoluyla üreticilerle görüşmeler yapılmalıdır.
  • Kent içinde ve kırsal alanlarda yağmur suyu depolama sistemleri kurulmalı, Seyhan Belediyesi örnek olabilecek uygulamalar yapmalıdır.
  • Kuraklığa uygun peyzaj ile ilgili çalışmalar yapılmalı, çok fazla su isteyen çim uygulamasından vaz geçilmelidir.
Editör: Haber Merkezi