Adana Emek ve Demokrasi Güçleri'nden Kayyım Politikalarına Tepki

Whatsapp Görsel 2025 02 17 Saat 17.35.39 6D6Bd8EbAdana Emek ve Demokrasi Güçleri, Adana İnönü Parkı’nda gerçekleştirdiği basın açıklamasında, halkın seçme hakkına yönelik müdahaleleri ve kayyım politikalarını eleştirdi. Açıklamayı İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şube Başkanı Av. Yakup Ataş okudu.

Ataş, Türkiye’nin demokratik bir hukuk devleti olma konusunda ciddi sorunlar yaşadığını vurgulayarak, özellikle ifade özgürlüğü, toplantı ve gösteri hakkı gibi temel hak ve özgürlüklerin sürekli ihlal edildiğine dikkat çekti. Devletin, örgütlenme özgürlüğüne müdahale etmemesi gerektiğini belirten Ataş, ancak mevcut iktidarın bu hakları kısıtlayan uygulamalarını sürdürdüğünü ifade etti.

Whatsapp Görsel 2025 02 17 Saat 17.35.39 E98Cf8D5

“Hukuk Güvenliği Kalmamıştır”

Açıklamada, ifade özgürlüğünü kullanan, demokratik ve barışçıl tepkisini dile getiren kişilerin sürekli baskı altında olduğu vurgulandı. Ataş, gazetecilerden avukatlara, akademisyenlerden siyasi parti temsilcilerine kadar geniş bir kesimin keyfi gözaltılar ve hukuka aykırı cezalarla karşı karşıya olduğunu belirtti. Bunun sonucunda, toplumun yargıya olan güveninin ciddi şekilde sarsıldığına işaret etti.

“Kayyım Politikası Totaliter Rejimin Göstergesidir”

Ataş, özellikle kayyım atamalarının Türkiye’de seçmen iradesini yok sayan bir uygulamaya dönüştüğünü söyledi. Van Büyükşehir Belediyesi'ne kayyım atanmasını örnek göstererek, demokratik hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmayan bu müdahalelerin anayasanın 1. ve 38. maddelerine açıkça aykırı olduğunu belirtti.

Kayyım uygulamalarının bir yönetim pratiğine dönüştüğünü ve halkın iradesinin gasp edildiğini vurgulayan Ataş, AKP-MHP iktidarının bu politikalarla totaliter bir rejim inşa ettiğini ifade etti.

Whatsapp Görsel 2025 02 17 Saat 17.35.39 Ffa00D9D

“İktidar Halkın Seçme Hakkına Saygı Duymalıdır”

Adana Emek ve Demokrasi Güçleri, açıklamanın sonunda, iktidarı halkın seçme hakkına ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan temel hak ve özgürlüklere saygı duymaya çağırdı. Aynı zamanda muhalefete de bu anti-demokratik uygulamalara karşı daha duyarlı olma ve ses yükseltme çağrısı yapıldı.

Müzeyyen Şevkin; “TÜBİTAK siyasallaşıyor, KOSGEB’in içi boşaltılıyor” Müzeyyen Şevkin; “TÜBİTAK siyasallaşıyor, KOSGEB’in içi boşaltılıyor”

Basın açıklaması, halkın seçim iradesini tanımayan kayyım politikalarının derhal son bulması yönündeki taleple sona erdi.

Editör: Haber Merkezi