Adana'da 1 Eylül Barış Günü Yürüyüşü: "Savaş Yıkıma, Barış Yaşama Götürür"

Adana’da 1 Eylül Barış Günü kapsamında Adana Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından düzenlenen yürüyüş ve basın açıklamasında, savaşın yıkıcı etkileri ve barışın önemi bir kez daha vurgulandı. İnönü Parkı’ndan Atatürk Parkı’na kadar gerçekleştirilen yürüyüşe, Adana’daki emek ve meslek örgütleri, siyasi partiler, dernekler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Etkinlikte ayrıca DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan da yer aldı.

Yürüyüşün ardından İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şube Başkanı Avukat Yakup Ataş tarafından okunan basın açıklamasında, barışın toplumlar için yaşamsal bir değer olduğu, savaşların ise yalnızca yıkım ve acı getirdiği ifade edildi. Ataş, savaşın yıkıcı etkilerine karşı barışın korunmasının ve bunun için mücadele etmenin bir insanlık görevi olduğunu dile getirdi.

(İHD) Adana Şube Başkanı Avukat Yakup Ataş açıklamasında şu ifadelere yer verdi.

Barış dedik bunca yıl,
Kardeşlik dedik, sevgi dedik.
Yepyeni umutlar doğurduk umut tacirlerinden,
Düştük peşlerine korkusuz,
Aç, susuz ve en dikenli yollarda yalınayak.
Gelecekleri kapkara,
Dilleri yumuşak,
Yalanları güzel ve ak.
Girdiler dünyamıza alkışlanarak.

Bugün 1 Eylül Dünya Barış Günü; yüreği kardeşlik ve sevgi için atanların, hak ve adalet mücadelesi yürütenlerin, yaşamı, doğayı ve bütün canlıları eşitçe savunmayı inanç olarak görenlerin, zorba, despot ve savaştan beslenen iktidarlara karşı barış için direndiği gündür.

Whatsapp Image 2024 09 01 At 17.27.53

KARSLIOĞLU: ATÜ’YE BETON DENEY LABORATUVARI KURULMASINI ARZU EDİYORUZ KARSLIOĞLU: ATÜ’YE BETON DENEY LABORATUVARI KURULMASINI ARZU EDİYORUZ

1 Eylül 1939 yılında Nazi Almanya’sının Polonya’ya saldırmasıyla İkinci Dünya Savaşı başlamış ve bu savaş milyonlarca insanın ölmesine, doğanın tahrip edilmesine ve insanlık tarihinin en acımasız vahşetlerinin yaşanmasına neden olmuştur. 1 Eylül, dünya tarihinde bir milat olmuş ve tekrar aynı acıların yaşanmaması için Dünya Barış Günü olarak ilan edilmiştir.

Birleşmiş Milletler, Barış Hakkı Bildirisini kabul ve ilan ederek barış hakkının bir insan hakkı olduğunu tüm üye ülkelere hatırlatmıştır.  Yine Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi verdiği karar ile “barış hakkının tüm üye ülkeler tarafından desteklenmesi” gerektiğinin altını çizmiştir.

Savaş, sadece insanların ölmesi değildir; savaş, insanlığın yarattığı tüm kültürel değerleri, birikimi, tarihi ve geçmişle bağları kopardığı gibi toplumsal hafızayı da ortadan kaldırmaktadır. Her savaşla birlikte insanlığın yarattığı uygarlık bir kez daha yok edilmektedir.

Bugün gelinen noktada, insanlık değerlerini yok eden savaşlar halen devam etmektedir. 1 Eylül, Dünya Barış Günü; insanlığın İkinci Dünya Savaşı'nın yıkıntıları arasında ulaştığı bir derstir. Ancak gelinen nokta, insanlığın bu dersi unuttuğunu göstermektedir. 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde maalesef yine savaşı, çatışmayı, kavgayı, yerinden yurdundan edilen ve yollara düşen mülteci sorununu ve bunun yarattığı yoksulluğu konuşuyoruz.

Barış gününü kutladığımız bugün dünyanın birçok yerinde bölgesel ve yerel savaşlar ile çatışmalar devam etmektedir. İsrail-Filistin savaşı, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Sudan, Myanmar, Burkina Faso, Mali ve Libya’daki savaşlar/çatışmalı ortamlar, yine Suriye iç savaşı ve Rojava’daki çatışmalı ortam binlerce sivil ölüme neden olmuştur.

Birleşmiş Milletler raporlarında ağır silah kullanımının giderek arttığı, ayrım gözetmeyen saldırılar sonucunda sivil ölümlerinin beşte birinin "kadın ölümleri" olduğu belirtilmektedir. Ayrıca, dünyadaki savaş ve çatışmalardan en çok etkilenenlerin çocuklar ve kadınlar olduğu gerçeğiyle karşı karşıyayız.

Whatsapp Image 2024 09 01 At 17.27.51 (1)

 İsrail-Filistin savaşından kaynaklanan ölüm ve yıkımların boyutu, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı raporlarında Gazze’nin yeniden inşasının ancak 2040 yılına kadar tamamlanabileceği şeklinde ifade edilmektedir. Bu durum savaşın ne denli bir tahribata yol açtığının en somut örneklerinden sadece birisidir.

Dünya da bunlar olurken Türkiye’de de durum hiç iç açıcı değildir. Türkiye’nin insan hakları ve demokrasi sorununu çözebilmesi için barış sürecini inşa etmesi gerekmektedir.

31 Mart seçimleriyle gücünü kaybettiği açığa çıkan AKP-MHP iktidar bloğu, meşruiyet krizini siyasal ve ekonomik baskıyla kapatmaya çalışırken, faşizmi kurumsallaştırma adımlarına da devam etmektedir. Hukuksuz ve antidemokratik uygulamalarla varlığını sürdürme çabası içerisindedir. Başta hapishaneler olmak üzere tüm toplum ağır bir baskı, izolasyon ve tecrit anlayışı ile idare edilmeye çalışılmaktadır.

Türkiye’de sorunları barışçıl ve demokratik yollarla çözme yerine yok sayma, bastırma ve kriminalize etme politikaları, Kürt sorunu konusunda da en katı haliyle karşımıza çıkmaktadır. Kürt sorununda çözümsüzlük politikasında ısrar edilmesi, artık halaylara, düğünlere, müziğe müdahale etme, gözaltı ve tutuklama gerekçesi yapma noktasına kadar gelmiştir. AKP-MHP iktidarı, yurttaşların en meşru demokratik talebini, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamındaki eylem ve etkinliklerini gözaltı ve tutuklama gerekçesi haline getirirken halkın seçme ve seçilme hakkını gasp ederek, üçüncü kez halkın iradesini gasp edip kayyum politikasına sarılmaktadır. AKP iktidarının halkın taleplerini önemsemeyen baskıcı ve otoriter bir yönetim anlayışı benimsediği, en çok da kayyım politikaları ile kendini göstermiştir. Halkın seçtiği belediye başkanları hukuksuz ve keyfi şekilde görevden alınmış, yerlerine kayyımlar atanmıştır. Bu durum, halk iradesine saygısızlığın en açık göstergesi olmakla birlikte toplumsal barışın önündeki engellerden birisidir.

Whatsapp Image 2024 09 01 At 17.27.52 (1)

Yine AKP iktidarı tercihini barıştan yana koymadığını, ekonomik krize rağmen sadece 2023 yılında silahlanmaya yaklaşık 15,8 milyar dolar harcayarak ve sınır ötesi operasyonları sürekli hale getirerek göstermektedir. Nitekim yıllardır içeride uyguladığı savaş ve rant esaslı politikalar ile ülkeyi derin ekonomik ve toplumsal krizlere sürükleyen iktidar, ekonomik krizin bedelini yoksul emekçilere ve ezilen halklara kesmektedir.

Türkiye’de yerleşik otoriter rejimin ayrımcı ve ötekileştirici dili, toplumsal ilişkilerde hiyerarşi ve biat kültürünü dayatmakta ve nefret söylemini beslemektedir. Bu durum, toplumun giderek daha da militarize olmasına, ırkçılık ve milliyetçiliğin yükselmesine yol açmaktadır. İktidarın kullandığı bu dil, başta kadınlar, LGBTİ+lar, sığınmacılar, çocuklar ve hayvanlar olmak üzere ötekileştirilen gruplara ve tüm canlılara şiddet olarak geri dönmektedir. Ayrımcı uygulamalar ve şiddet politikalarının ürettiği sınırsız ihlal gerçeğinin çözümü, barışa dayalı politikalardan geçmektedir.

Diğer yandan AKP-MHP iktidarı , grev yapan işçilerin, birçok şehirde traktörleriyle eylem yaparak sesini duyurmaya çalışan çiftçilerin, hayvan katliamını önlemeye çalışan hayvanseverlerin, meslek onurlarına sahip çıkan eğitim emekçilerinin, tacize ve şiddete karşı eşitlik ve özgürlük mücadelesi yürüten kadınların, nefrete karşı yaşam mücadelesi veren LGBTİ+ ların, açlık sınırının çok altında bir ücrete mahkûm edilen emeklilerin, fahiş eğitim masraflarına karşı eylem yapan öğrencilerin ve ekoloji savunucularının taleplerini karşılamak yerine karşılarına güvenlik güçlerini dikmektedir.

Geldiğimiz böylesi siyasi ve ekonomik zeminde yaşadığımız coğrafyada ve dünyada barışa olan ihtiyaç her geçen gün daha da belirginleşmektedir.

Adana Emek ve Demokrasi Güçleri olarak benimsediğimiz temel yaklaşım, barışın insan hakları ve özgürlüklere dayalı oluşudur. Savaş ve çatışmaların temel sebebi, hakların ve özgürlüklerin tanınmayışıdır. Bu nedenle bizler, her ne şart altında ve dünyanın neresinde olursa olsun, barışın haklar ve özgürlükler temelinde sağlanabileceği düşüncesindeyiz.

Adana Emek ve Demokrasi Güçleri olarak 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle bir kez daha barış isteğimizi yüksek sesle dile getiriyoruz. Topluma dayatılan tekçilik, ırkçılık, milliyetçilik, ötekileştirmenin ve nefret dilinin son bulması için iktidarı insan haklarına dayalı barışçıl politikaları uygulamaya ve Türkiye’nin toplumsal barışına engel teşkil eden tecrit politikasından vazgeçmeye çağırıyoruz. Bizler, barışın tesis edileceği ana kadar mücadele etmeye devam edeceğimizi tüm kamuoyuna duyuruyoruz.

Bütün Dünya Halklarının 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü selamlıyoruz. 01.09.2024

 

 

YAŞASIN BARIŞ!

BIJÎ AŞTÎ!

Ortak açıklamanın ardından söz alan DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, barışın ve adaletin tesisi için atılması gereken adımlar hakkında konuştu. Bozan, savaşın yıkıcı sonuçlarına dikkat çekerek, barışın hakim olduğu bir dünyada yaşamanın tüm insanlığın ortak hedefi olması gerektiğini belirtti.

Etkinlik, barış çağrısının güçlendirilmesi ve adaletin sağlanması yönündeki taleplerin tekrar dile getirilmesiyle sona erdi.

Whatsapp Image 2024 09 01 At 17.27.48 (1)

Whatsapp Image 2024 09 01 At 17.27.48

Whatsapp Image 2024 09 01 At 17.27.51

Whatsapp Image 2024 09 01 At 17.27.52 (2)

Whatsapp Image 2024 09 01 At 17.27.53

Whatsapp Image 2024 09 01 At 17.27.55 (2)

Whatsapp Image 2024 09 01 At 17.27.55

Whatsapp Image 2024 09 01 At 17.27.55 (1)

Whatsapp Image 2024 09 01 At 17.27.49Whatsapp Image 2024 09 01 At 17.27.49

Whatsapp Image 2024 09 01 At 17.30.09

Whatsapp Image 2024 09 01 At 17.30.13

Whatsapp Image 2024 09 01 At 17.30.13 (2)

Whatsapp Image 2024 09 01 At 17.30.13 (1)

Whatsapp Image 2024 09 01 At 17.30.12

Whatsapp Image 2024 09 01 At 17.30.12 (1)

Whatsapp Image 2024 09 01 At 17.30.09 (1)

Whatsapp Image 2024 09 01 At 17.30.10

Whatsapp Image 2024 09 01 At 17.30.13

Editör: Haber Merkezi