Adana'da, Aile Hekimliği Yönetmeliği'ne karşı çıkan sağlık emekçileri, eylemin 3. gününde Kurttepe Aile Sağlığı Merkezi önünde toplandı. Çeşitli sağlık örgütleri ve sendikalardan temsilciler, bu yönetmeliği protesto etmek amacıyla bir araya gelerek seslerini duyurdular. Eyleme katılanlar arasında Adana Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Hakan Şen, Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Kadir Can, Genel Sağlık İş Adana Şube Başkanı Dr. Musa Uğur, SES Adana Şube Başkanı Erol Eren ve Mali Sekreteri Abdulbari Kahraman, Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği Adana Şube Başkanı Dr. Halil Volkan Tekayak ve Eğitim İş 2 No'lu Şube Başkanı Sema Akgün de yer aldı.

Whatsapp Image 2024 12 04 At 10.58.03 (1)

“Bu Yönetmelik Ölü Doğdu”

Eylemin açılış konuşmasını yapan Adana Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Kadir Can, Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan Aile Hekimliği Yönetmeliği’ni sert bir şekilde eleştirerek, "Bu yönetmelik, İngiltere modelinin bir kopyası olarak karşımıza çıktı. Ancak İngiltere’nin sağlık sistemi halkın sağlığa erişim konusunda en kötü modellerden biridir. Sayın Bakan’a buradan sesleniyorum; bir an önce bu hatadan vazgeçin, bu berbat yönetmeliği geri çekin. Ölü doğmuş bir yönetmelik, biz de onu size iade ediyoruz," dedi.

“Eziyet Yönetmeliği Kabul Edilemez”

Genel Sağlık İş Adana Şube Başkanı Dr. Musa Uğur, yönetmeliğin sağlık emekçilerine eziyet olarak nitelendirilebileceğini belirterek, "Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarının haklarını ellerinden alacak ve sağlık hizmetlerini olumsuz etkileyecek bir yönetmelik ile karşı karşıyayız. Bu yönetmelik bilimsel temelden uzak, koruyucu sağlık hizmetlerinin amacına aykırı ve sağlık çalışanlarının siyasi iktidarın başarısızlıklarının hedefi haline getirilmesine yol açmaktadır. Bu adaletsiz düzenlemeye karşı sesimizi yükseltiyoruz ve 26 Aralık tarihleri arasında iş bırakma eylemi gerçekleştireceğiz," dedi.

Uğur, ayrıca yönetmelikteki yedi sorunu sıralayarak, bunları tekrar gündeme getireceklerini ve demokratik haklarını kullanarak bu yönetmeliği asla kabul etmeyeceklerini ifade etti. "Bu yönetmeliğin iptali için sonuna kadar mücadele edeceğiz," diye ekledi.

“Dayatmalara Karşı Duruyoruz”

SES Adana Şube Mali Sekreteri Abdulbari Kahraman, sağlık emekçilerinin nasıl çalışması gerektiği konusunda yapılan dayatmalara karşı olduklarını belirterek, "Bizler, gece yarısı yayımlanan kararname ve genelgelere karşı duruyoruz. Bu yönetmelik kabul edilemez. Düzgün bir yönetmelik istiyoruz. Bizim önceliğimiz toplum sağlığıdır, bu yönetmelik değil," dedi. Kahraman, kadrolu ve güvenceli istihdam talep ettiklerini de vurgulayarak, "Aile Sağlığı Merkezleri'nden yıl sonu sözleşme imzalayıp imzalamama konusu gündemimizde olmamalıdır. Yönetmeliğin derhal geri çekilmesi ve sağlık emekçilerinin sesinin duyulması için masaya oturulmasını istiyoruz," dedi.

“Aile Hekimlerinin Çektiği Zorluklar Görmezden Geliniyor”

İrem Derici’den Ferdi Tayfur’a Duygusal Veda İrem Derici’den Ferdi Tayfur’a Duygusal Veda

Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği Adana Şube Başkanı Dr. Halil Volkan Tekayak, Aile Sağlığı Merkezlerinde aynı işi yapan hekimler arasında ayrım yapılmaması gerektiğini ve yönetmeliğin pratisyen ile uzman hekimleri ayırmaması gerektiğini söyledi. "Bizler aynı işi yapan kişileri temsil ediyoruz. Yönetmelik, aile hekimlerine yönelik ceza uygulamaları getirmekte ve bu kabul edilemez. Hasta 6 ayda bir aile hekimine gelmediğinde ceza kesiliyor, mesai saatleri dışında hastalar hastanelere başvurduğunda yine ceza kesiliyor. Bu uygulamaları reddediyoruz ve kabul etmiyoruz," dedi Tekayak.

“Birleşe Birleşe Kazanacağız”

Eyleme destek veren Eğitim İş 2 No'lu Şube Başkanı Sema Akgün ise, yönetmeliği "eziyet yönetmeliği" olarak tanımlayarak, "Biz de bu eziyet yönetmeliğine karşı duruyoruz. Birleşe birleşe kazanacağız. Desteğimiz sizinle, sonuna kadar yanınızdayız," dedi.

Adana Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Hakan Şen de katılımcılara seslenerek, "Birleşe birleşe kazanacağız. Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç," diyerek sağlık emekçilerini dayanışmaya davet etti.

Eylemde Sağlık Emekçilerinin Talepleri

Sağlık emekçileri, eylemde yönetmeliğin derhal geri çekilmesini ve daha adil, uygulanabilir bir yönetmeliğin getirilmesini talep ettiler. Katılımcılar, sağlık çalışanlarının haklarının korunmasını, kadrolu güvenceli istihdam sağlanmasını ve sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırılmasını istediklerini vurguladılar. Ayrıca, sağlık emekçilerine yönelik ceza uygulamaları ve dayatmalara son verilmesi gerektiği ifade edildi.

Eylemde sağlık emekçileri, sağlık politikalarının daha insan odaklı, bilimsel temellere dayalı ve çalışanların haklarını gözeten bir şekilde şekillendirilmesini talep ederek, bu konuda kararlı bir duruş sergilediler.

Whatsapp Image 2024 12 04 At 11.46.39

Whatsapp Image 2024 12 04 At 11.45.37

Whatsapp Image 2024 12 04 At 10.58.03 (1)

Whatsapp Image 2024 12 04 At 10.58.03

Whatsapp Image 2024 12 04 At 11.45.40

Editör: Haber Merkezi