Kadın

Adana'da Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'ndan Çağrı: Kadınları Yaşatalım!

Abone Ol

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'ndan Sert Tepki: "Kadınları Yaşatalım, 6284'ü Uygulatalım!"

Adana Kadın Meclisi üyesi Gizem Sahip, İstanbul’da iki genç kadının vahşice öldürülmesinin ardından yaptığı açıklamada, yetkilileri göreve çağırdı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Adana Kadın Meclisi üyesi Gizem Sahip, geçtiğimiz günlerde İstanbul’da Semih Çelik tarafından vahşice öldürülen iki genç kadın, İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil'in ardından çarpıcı açıklamalarda bulundu. Sahip, failin daha önce defalarca İkbal'i tehdit ettiğini ve İkbal'in birçok kez şikayette bulunduğunu hatırlatarak, buna rağmen hiçbir önlem alınmadığını, kamu görevlilerinin yine görevini yapmadığını söyledi.

Sahip, “Koskoca bir şehrin surlarında bir kadın öldürüldü. Şikayetlere rağmen hiçbir önlem alınmadı. Bu, kamu görevlilerinin görevini yapmadığının açık göstergesi” dedi. Ayrıca, İstanbul'da kısa bir süre önce sokak ortasında bir kadın arkadaşlarının iki erkek tarafından taciz edildiğini ve faillerin serbest bırakıldığını belirten Sahip, kamuoyu tepkisinin ardından faillerin gözaltına alınıp tutuklandığını ifade etti. Sahip, bu olayların tesadüf olmadığını vurguladı.

"Kadınlar Şiddete Uğramaya Devam Ediyor"

Sahip, cezasızlık politikalarının devam ettiği sürece kadınların şiddete uğramaya ve kadın cinayetlerinin artmaya devam edeceğini söyledi. Sahip, Mersin’de Sonay Öztürk’ün birlikte olduğu erkek tarafından öldürüldüğünü öğrendiklerini de belirterek, "Kadına ve çocuğa yönelik suçlardan kaydı olan failler ellerini kollarını sallayarak geziyor ve yaşam hakkımızı bile elimizden alabileceklerini düşünüyorlar" dedi.

Eylül ayında 34 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü, 20 kadının ise şüpheli şekilde hayatını kaybettiğini ifade eden Sahip, “Raporumuzu yayınladığımız gün 3 kadın daha öldürüldü. Artık toplumsal cinsiyet eşitsizliği bir halk sağlığı sorunu boyutuna ulaştı” dedi.

"Kadınlar Taziye Mesajları Değil, Önlem İstiyor"

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Göktaş Demir'in İkbal ve Ayşenur'un ölümünün ardından bir kez daha taziye mesajı yayınladığını belirten Sahip, “Kadınlar artık sizin taziye mesajlarınızı görmek istemiyor. Henüz hayattayken kadınları yaşatacak önlemler aldığınızı görmek istiyorlar” diyerek tepkisini dile getirdi. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un uygulanması gerektiğini söyleyen Sahip, “Kadınlar, kendisini yaşatacak olanın 6284 olduğunu çok iyi biliyor. 6284'e en ufak bir saldırı, kadınların yaşam hakkının tartışmaya açılması anlamına gelir. Kimse kadınların yaşam hakkını tartışmaya açamaz, açmaya kalkmasın” dedi.

"6284 Seferberliği Başlattık"

Gizem Sahip, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu olarak 6284 seferberliği başlattıklarını duyurdu. Bu seferberliği her yerde anlatacaklarını ve bütün kadınlarla birlikte 6284 sayılı Kanunu uygulatacaklarını belirten Sahip, “Bu seferberlik kadınlara güç verecek” dedi. Ayrıca, şiddet karşısında görevini ihmal eden ya da kadınların öldürülmesine neden olan herkesin peşine düşeceklerini vurguladı. Sahip, “Polisler, jandarmalar, savcılar, hakimler ya da bir bakanlığın bir müdürlüğünde görevli personel, hiç fark etmez. Kadınlar öldürülürken nasıl o koltuklarda rahat oturuyorsunuz? Görevleri kadınları yaşatmak. Biz onlara bu görevlerini unutturmayacağız” dedi.

Sahip, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Göktaş Demir’in ilgili kuruluşlarla birlikte çalışmaya devam edeceklerini söylediğini hatırlatarak, “O kurumlar kimler? Verileri biz tutuyoruz, kadınların yanında biz varız. İlgili kuruluşlar, halktan tepki görünce failleri yakalayan İçişleri Bakanlığı mı? Cezasızlığa kayıtsız kalan Adalet Bakanlığı mı? Hepsini açıklamak zorundasınız” ifadelerini kullandı.

"Kadın Cinayetlerini Birlikte Durduracağız"

Gizem Sahip, tüm kadınları bu mücadeleye omuz vermeye davet ederek, “Sevgili kadınlar, gelin bu gidişatı birlikte değiştirelim. Kadın cinayetlerini birlikte durdurabiliriz, durduracağız. Hepinizi bu mücadeleye omuz vermeye davet ediyoruz. Gelin, kadınları yaşatalım. 6284’ü uygulatalım” diyerek sözlerini tamamladı.

Avukat Şeyma Bulut, Kadın Cinayetlerini Protesto Eyleminde Konuştu


Kadın Cinayetlerini Protesto Eyleminde Dilek Yalçın Konuştu