Eğitim Sen Üniversite Temsilciler Kurulu, Kadir Has Üniversitesi'nin son bir yıl içinde 30'u aşkın akademisyeni hukuksuzca işten çıkarmasını protesto etmek amacıyla Eğitim Sen Genel Merkezi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Protestonun odak noktasında, Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı'nda görev yapan akademisyenlerin keyfi olarak görevlerine son verilmesi yer aldı.
Açıklamada, Medeni Hukuk Anabilim Dalı'nda görevli akademisyenlerden Zeliha Gizem Sayın’ın, yüksek öğretim kanununun 33. maddesi uyarınca kadroya atanmış olmasına rağmen, doktora programından mezun olmasının gerekçe gösterilerek işten çıkarıldığı belirtildi. Sayın’ın yanı sıra başka bir Eğitim Sen üyesi akademisyenin de benzer hukuksuz nedenlerle işten çıkarıldığı ifade edildi. Ayrıca, çeşitli sebeplerle toplamda 30’u aşkın akademisyenin Kadir Has Üniversitesi’nde son bir yıl içinde hukuksuz bir şekilde işten çıkarıldığına dikkat çekildi.
Eğitim Sen, her yeni gelen rektör ve dekanın, istemedikleri akademisyenleri işten çıkarabildiği, kendi yakınlarını kadrolara yerleştirerek adeta bir hükümranlık kurabildiği bir düzenin oluşturulduğunu vurguladı. Bu durumun, anayasal ve yasal düzenlemelerin açıkça ihlal edilmesi anlamına geldiğini belirten Eğitim Sen, vakıf üniversitelerinin önemli bir kamu görevi üstlendiğini ve kişisel çıkarlar doğrultusunda yönetilemeyeceğini bir kez daha hatırlattı.
Eğitim Sen, akademik ve idari personelin, yüksek öğretim kanununun öngördüğü kadroların dışına çıkarılarak kanuna aykırı yönetmelikler ve keyfi sözleşmelere dayalı şekilde istihdam edilemeyeceğini, bu çalışanların görevlerine de hukuka aykırı biçimde son verilemeyeceğini vurguladı. Açıklamanın sonunda, sendikanın güvenceli iş, güvenli gelecek ve eşit işe eşit ücret taleplerinden asla vazgeçmeyeceği belirtildi. Eğitim Sen, insan, toplum ve doğa yararına bir üniversite mücadelesinin de kararlılıkla süreceğini ifade etti.