Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 14 Ağustos 2024 tarihinde Mpox salgınını “Uluslararası Önemde Halk Sağlığı Acil Durumu” olarak ilan etmesinin ardından, Ağrı Milletvekili Dr. Heval Bozdağ, Sağlık Bakanlığı’na Mpox salgını ile ilgili bir dizi soru yöneltti. Bozdağ, özellikle Türkiye’de olası vakalar ve alınacak önlemler konusunda kamuoyuna daha şeffaf bilgi verilmesi gerektiğini vurguladı.

Ayhan Barut'tan ücretli doğum izni çağrısı  "Doğum sonrası ücretli izin 6 aya çıkarılsın" Ayhan Barut'tan ücretli doğum izni çağrısı "Doğum sonrası ücretli izin 6 aya çıkarılsın"

Mpox Salgını Afrika Kıtasında Yayılıyor

Dr. Heval Bozdağ, Mpox virüsünün ilk olarak 2022 yılında Afrika dışında yaygınlık kazandığını, Türkiye de dahil olmak üzere yaklaşık 100 ülkede tespit edildiğini hatırlatarak, "2023 yılında da küresel halk sağlığı acil durumu ilan edilmişti. 2024 yılında ise özellikle Afrika'da, başta Kongo olmak üzere, salgın yeniden başladı ve DSÖ'nün açıkladığı verilere göre sadece 2024 yılı içinde 15 bin 600 vaka, 537 ölüm kaydedildi" dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın Açıklamaları Yeterli mi?

Dr. Bozdağ, Sağlık Bakanlığı’nın 15 Ağustos 2024 tarihli açıklamasında Türkiye’de 2024 yılında Mpox vakasına rastlanmadığını belirttiğini, ancak Avrupa'da vakaların ortaya çıkmasının ve uzmanların Türkiye’de de olgu beklendiğine dair açıklamalarının kamuoyunda endişe yarattığını ifade etti. Bozdağ, Sağlık Bakanlığı'na şu soruları yöneltti:

  1. Türkiye'de resmi olarak açıklanmasa da, mevcut Mpox vakaları var mıdır? Varsa sayısı nedir?
  2. Küresel acil durum ilan edilen bir salgın karşısında, bakanlığınızın yürüttüğü çalışmaları kamuoyuna daha açık bir şekilde paylaşmayı planlıyor musunuz?
  3. Uluslararası bir acil durum karşısında “herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacı bulunmaması” nasıl mümkün olabilir? Bakanlığınız bu konuda harekete geçmeyi planlıyor mu?
  4. Sağlık çalışanlarına ve halka yönelik hastalık bilgisi ve bulaş önlemleri hakkında bilgilendirme çalışmaları başlatılmış mıdır? Başlatılmadıysa ne zaman başlatılacaktır?
  5. Mpox salgınına karşı, Türkçe dışındaki dillerde de (Kürtçe, Arapça vb.) bilgilendirme yapılacak mı?
  6. Türkiye’de Mpox virüsüne karşı aşı bulunmakta mıdır? Bulunuyorsa miktarı nedir? Olası bir pandemiye karşı aşı tedariği yapılmış mıdır?
  7. Afrika’dan Türkiye’ye gelen ve buradan başka ülkelere aktarma yapan yolcular için hangi önlemler alınmıştır?
  8. Türkiye’de eğitim gören ve akademik yıl başlangıcı ile Türkiye’ye gelmeye başlayacak Afrika kökenli öğrencilere yönelik ne tür önlemler alınmıştır?

Dr. Heval Bozdağ, bu soruların yanıtlanmasının Mpox salgınına karşı Türkiye'nin hazırlıklı olabilmesi açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Bakanlığın gerekli tedbirleri alarak kamuoyunu bilgilendirmesi gerektiğini belirten Bozdağ, sürecin titizlikle takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Editör: Haber Merkezi