BAYRAM HEYECEANINA KAPILIP FAZLA “ET” TÜKETMEYİN

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu uyarıyor: Kurban Bayramı’nda beslenme ve kurban kesimi konusunda dikkat edilmesi gerekenleri göz ardı etmeyin! Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Türkü Yağmur Nehir; “Kurban Bayramı, toplumumuzun önemli dini ve kültürel değerlerinden biri… Bu özel günlerde sağlıklı bir bayram geçirmek için yediklerimize dikkat etmeyi elden bırakmamalı ve kurban ibadetini yerine getirirken bazı hassasiyetleri göz önünde bulundurmalıyız” diyor.

Aşırı Et Tüketiminden Kaçının

Kurban Bayramı’nda ailece bir araya gelmenin, hızlı tempoda yaşamaya bir ara vermiş olmanın da etkisiyle zengin sofralar kuruluyor ve et de bu sofraların baş tacı oluyor. Ancak Bayram heyecanına kapılıp fazla et tüketimine kapılmamak sağlığımızın sürekliliği için önem taşıyor. AHEF Başkanı Dr. Türkü Yağmur Nehir, aşırı miktarda kırmızı et tüketiminin sindirim sorunlarına ve mide rahatsızlıklarına yol açabileceğine dikkat çekiyor. “Bayramda et tüketiminde aşırıya kaçmamakla birlikte mutlaka sebze, meyve ve tam tahıllar gibi diğer besin gruplarından da beslenmeye yer verilmeli. Ayrıca dinlendirilmiş et tüketimi sağlık için daha uygun olacaktır. Yemeklerinizi küçük porsiyonlar halinde tüketmeye özen gösterin. Öğünlerinizi yavaş yiyerek daha hızlı doygunluk hissine ulaşabilir ve böylelikle aşırı yemekten kaçınabilirsiniz.”

Yağ ve Tuz Tüketimine de dikkat çeken Dr. Nehir, etin yağlı kısımlarından kaçınılmasını ve pişirme sırasında aşırı tuz kullanımından sakınılmasını tavsiye ediyor. Bu noktalara dikkat ederek kalp sağlığının korunabileceğinin altını çizen Dr. Türkü Yağmur Nehir, “etlerinizi haşlama, ızgara veya fırında pişirme yöntemleriyle hazırlayın. Kızartma gibi sağlıksız pişirme yöntemlerinden uzak durmaya çalışın” tavsiyesinde bulunuyor.

Kurban Kesiminde en önemli nokta “hijyen”

Koltuk altı ve cilt kararmalarınızın nedeni göz ardı ettiğiniz ‘insülin direnci’ olabilir Koltuk altı ve cilt kararmalarınızın nedeni göz ardı ettiğiniz ‘insülin direnci’ olabilir

Kurban kesimi sırasında hijyen kurallarına dikkat edilmesinin çok büyük önem taşıdığını söyleyen Dr. Nehir, kesim yerinin temizliği, kullanılan aletlerin steril olması ve kişisel hijyen kurallarına uyulması gerekliliğine dikkat çekiyor. Kurbanlık hayvanların ehliyetli ve tecrübeli kişiler tarafından kesilmesinin, hayvan refahı ve dini kurallar açısından taşıdığı önemi de vurgulayan AHEF Başkanı Dr. Türkü Yağmur Nehir uyarılarına şunları ekliyor; “Kesim sonrası çevre temizliğine özen gösterin. Atıkların doğru şekilde bertaraf edilmesi, çevre kirliliğini önlemek için gereklidir. Kesilen etlerin muhafazası için soğuk zincir kurallarına uyulmalıdır. Etlerin hızlı bir şekilde soğutulması ve doğru koşullarda saklanması, gıda güvenliği açısından kritik öneme sahiptir. Uygun şartlarda muhafaza edilemeyen etler nedeniyle enfeksiyonlar ve gıda zehirlenmeleri görülmektedir. Kurban Bayramı’nda bu tavsiyelere uyarak hem sağlıklı bir bayram geçirebilir hem de kurban ibadetini usulüne uygun bir şekilde yerine getirebilirsiniz.”

Editör: Haber Merkezi