Cumhurbaşkanı Macron, DSÖ Genel Direktörü ve küresel sağlık liderleri Lyon'da DSÖ Akademisi'ni açtı Cumhurbaşkanı Macron, DSÖ Genel Direktörü ve küresel sağlık liderleri Lyon'da DSÖ Akademisi'ni açtı

DEM Parti İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu’dan Rahim Ağzı Kanseri ve HPV Aşısı Üzerine Soru Önergesi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından önlenebilir bir ölüm nedeni olarak tanımlanan rahim ağzı kanseri, dünya çapında kadınlar arasında en sık görülen dördüncü kanser türü olarak belirlenmiştir. Rahim ağzı kanserinin yüzde 99’u Human Papilloma Virüsü (HPV) enfeksiyonu nedeniyle oluşmakta olup, bu enfeksiyonun önlenmesi için aşı uygulanabilir. Ancak, Türkiye'de, kamusal sağlık hizmetlerinin etkili sunulmaması nedeniyle, her gün en az üç, yılda yaklaşık 1250 kadın rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını kaybetmektedir.

İstanbul'daki Zeynep Kâmil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, rahim ağzı kanseri taraması için gerekli kitlerin iki aydır bulunmadığı ve hastalara testlerin sonuçlarının alınamayabileceği uyarısının yapıldığı bildirilmiştir. İl Sağlık Müdürlüğü’ne yapılan başvurulara ise henüz geri dönüş yapılmamıştır.

Bu bağlamda, Kezban Konukçu’nun Bakanlığa yönelttiği soru önergesi şu şekilde:

  1. İstanbul Zeynep Kâmil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde rahim ağzı kanseri (HPV virüsü) taraması için gerekli kitlerin iki aydır bulunmadığı Bakanlığınız bilgisi dahilinde midir?
  2. Hastaların iki aydır HPV virüsü taraması için gerekli kitlerin bulunmaması nedeniyle İl Sağlık Müdürlüğü’ne yapmış oldukları başvurular Bakanlığınız ilgili birimlerine iletilmiş midir?
  3. Zeynep Kâmil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşanan rahim ağzı kanseri taraması için gerekli kitlerin bulunmamasının nedeni nedir?
  4. Bakanlığınızca Zeynep Kâmil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşanan rahim ağzı taraması kitlerinin temin edilmesine yönelik bir girişimde bulunulmuş mudur?
  5. Son 5 yıl içinde rahim ağzı kanseri teşhisi konulan kadın sayısı yıllar bazında kaçtır?
  6. Son 5 yıl içinde rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını kaybeden kadınların sayısı kaçtır?
  7. Türkiye’deki artan hayat pahalılığı ve gelir dağılımındaki adaletsizlikle birlikte derinleşen kadın yoksulluğuna rağmen HPV aşısının Ulusal Aşı Takvimi’ne dahil edilmemesi, kadınların yaşam ve sağlık hakkının ihlali değil midir?
  8. HPV enfeksiyonundan ve buna bağlı rahim ağzı kanserinden HPV aşısıyla büyük ölçüde korunmak mümkünken, gerekli adımlar neden atılmamaktadır?
  9. Yaşama son veren bir kansere yol açabilen bu virüse karşı üretilen aşının sigorta kapsamında olmaması sağlık hakkının öncelenmediği anlamına gelmektedir. Bakanlığınızca HPV aşısının sigorta kapsamına alınması ve herkesin ulaşılabilir şekilde ücretsiz erişebileceği formülün hayata geçirilmesi için gerekli çalışmaların yapılması düşünülmekte midir?

Bu önerge, rahim ağzı kanseri ile mücadele ve HPV aşısının erişilebilirliği konusundaki eksikliklerin ve önerilerin ele alınmasını hedeflemektedir

Editör: Haber Merkezi